NRK Meny
Normal

Gaidar trolig forgiftet

Legene i Moskva som behandler den russiske eks-statsministeren Jegor Gaidar tror han kan ha blitt forgiftet.

Jegor Gaidar
Foto: ALEXANDER NATRUSKIN / REUTERS

Det sier en talsmann for Gaidar og forsterker dermed spekulasjonene om en mulig sammenheng med forgiftningen av avhopperen Aleksander Litvinenko og drapet på journalisten Anna Politkovskaja.

 

Maria Gaidar
Foto: ALEXANDER NATRUSKIN / REUTERS

Ukjent gift

Gaidars talsmann sier at tilstanden er stabil med tegn til bedring og at legene tidligst fredag kan stille en offisiell diagnose.

Gaidars datter Maria sier til avisa Kommersant at, basert på det legene har fortalt henne, vil diagnosen gå ut på at faren har fått i seg en gift som er ukjent i vanlig medisin. 

Gaidar ble plutselig syk og besvimte under et besøk i Irland i forrige uke, ifølge datteren etter å ha spist fruktsalat og drukket en kopp te til frokost.

Kastet opp blod

- Etter at han ble syk gikk jeg opp på rommet hans. Da lå han bevisstløs på gulvet. Han hadde kastet opp blod og det rant blod fra nesa hans, sier datteren til avisen Novye Izvestia

Gaidar var bevisstløs i tre timer etter at han ble innlagt og i et døgn var det usikkert om han ville overleve.

I dag har president Vladimir Putin ringt Gaidar og uttrykt bekymring for hans helsetilstand.

Første russiske statsminister

Jegor Gaidar var den første russiske statsministeren etter at Sovjetunionen hadde gått i oppløsning. Han var dermed hovedansvarlig for den økonomiske hestekuren Russland gjennomgikk.

Hans økonomiske politikk - "sjokkterapien" - bidro til å omdanne den russiske økonomien, men har også fått skylden for den omfattende kapitalflukten til utlandet og for det økonomiske krakket i 1998.

Nå leder Gaidar en økonomisk tenketank i Moskva som ofte kritiserer president Putins politikk med økt statskontroll over økonomien.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt