Gaddafis sønn Saif al-Islam er ikke arrestert likevel

Muammar Gaddafis sønn Saif al-Islam er likevel ikke arrestert. I natt dukket han opp i sentrum av Tripoli for å snakke med journalistene som oppholdt seg der.

Video Saif Al Islam møter Gaddafi-tilhengere

Saif Al Islam møter Gaddafi-tilhengere

Mens de libyske opprørerne jobbet hardt for å holde på kontrollen i hovedstaden Tripoli, kom det meldinger om at to av Muammar Gaddafis sønner likevel ikke er arrestert.

Mandag ble det kjent at opprørerne hadde pågrepet to av sønnene hans i et ferieområde utenfor Tripoli, mens en tredje skal ha overgitt seg frivillig. Dette ble senere bekreftet av opprørsledelsen.

Men i natt begynte ryktene å gå om at to av sønnene hadde rømt. Libyas ambassadør til USA bekrefter at Gaddafis eldste sønn Muhammad har rømt fra fangenskap. Og natt kom beviset på at også Saif al-Islam er på frifot.

Saif Al-Islam

Saif Al-Islam møtte opp i Tripoli i natt for å hilse på tilhengerne og snakke med journalister.

Foto: PAUL HACKETT / Reuters

Hilset på tilhengerne

Videoklipp som ble publisert på flere nettsteder i natt, viser Saif al-Islam og en høytstående tjenestemann fra Gaddafis regime som hilser på tilhengere mens de lener seg ut av en bil som kjører gjennom sentrum av Tripoli. Bildene viser at han smiler til de frammøtte og viser v-tegnet med hånda, som betyr seier.

Saif regnes som Gaddafis mest innflytelsesrike sønn, og har av flere blitt lansert som farens arvtaker i Libya.

Saif al-Islam sa til tilhengerne at Gaddafis regime har «brukket ryggraden til rottene og gagsterne». Han refererte her til opprørsstyrken som tok seg inn i Tripoli i helga.

Han la til at Gaddafis styrker nå vil «forsikre folket om at alt er bra i Tripoli»

Snakket med journalister

39 år gamle Saif al-Islam tok seg også tid til å prate med journalistene som sto utenfor Rixox-hotellet i Tripoli, der storparten av de utenlandske journalistene bor. Tungt væpnede styrker fra Gaddafi-regimet voktet hotellområdet i går, og gjorde at om lag 40 journalister ikke kunne forlate hotellet.

Han sa til de frammøtte reporterne at ryktene om at han var tatt til fange var et opprørstriks, opplyser CNN-journalist Matthew Chance, som oppholder seg på hotellet sammen med om lag 35 andre journalister.

Chance forteller gjennom CNN at et pansret kjøretøy kjørte opp til hotellet, og at ryktene begynte å gå om at Saaif satt i bilen. Chance var selv på vei ut av hotellet, så han gikk til bilen for å forsikre seg om at det virkelig var Gaddafis sønn som satt der.

– Så jeg gikk bort til den og banket på vinduet, og sa: Dr Saif, kan du åpne døren. Vi vil forsikre oss om at det er deg, forteller Chance gjennom CNN.

Saif skal deretter ha åpnet døren og skrudd på lyset i bilen for å bekrefte sin identitet. Og ifølge Chance var det ingen tvil om hvem som satt der.

Gaddafis tilhengere jublet i Tripoli

Gaddafis tilhengere i Tripoli jublet da sønnen Saif møtte opp for å snakke til folket natt til tirsdag.

Foto: Dario Lopez-Mills / Ap

Sier at faren er i Tripoli

– Han fortalte meg at hans far, Gaddafi, fortsatt var i Tripoli, og at hele familien er i Tripoli, sier Chance, som i tillegg til intervjuet fikk tatt bildet av sønnen.

Da en BBC-journalist spurte ham om faren var trygg, svarte han «selvsagt».

Ifølge Saif er opprørerne nå lurt inn i en felle.

– Det var en felle. Vi ga dem hard motstand, så vi er i ferd med å vinne, sa han, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

Deretter tok han med journalistene på en tur i de områdene av Tripoli som regimet fremdeles kontrollerer. Han forsikret alle de frammøtte om at situasjonen i Libya er under kontroll.

«Til helvete med ICC»

Da han ble spurt om etterlysningen av Den internasjonale straffedomstolen (ICC), som har snakket om en mulig arrestordre for hans deltakelse i forbrytelser mot menneskeheten, sa Saif al-Islam «Til helvete med ICC».

Den internasjonale straffedomstolen har ikke kommentert hendelsen.

I et telefonintervju med Al Jazeera tirsdag morgen, bekrefter presidenten i det nasjonale overgangsrådet, Waheed Burshan, at Saif er på frifot. Ifølge Burshan var Gaddafis sønn fanget på et tidspunkt, men han har ingen forklaring på hvordan og hvorfor han nå har kommet seg fri.

Les også: Disse overtar styringen i Libya

Saif al-Islam

Saif al-Islam viste v-tegnet for seier da han gikk gjennom gatene i Tripoli i natt. Dette provoserer opprørerne.

Foto: IMED LAMLOUM / Afp

SISTE NYTT

Siste nytt