NRK Meny
Normal

Gaddafis soldater klorer seg fast

Gaddafi-styrker nektet å overgi seg da fristen opprørerne hadde satt gikk ut lørdag. Gaddafi-lojale slår hardt tilbake mot opprørerne, og kampene fortsetter nå om de siste byene som kontrolleres av eks-diktatoren.

Frontlinjen Bani Walid

En libysk opprørssoldat ved frontlinjen til Bani Walid, en av de tre siste byene kontrollert av Muammar al-Gaddafi-styrker.

Foto: JOSEPH EID / Afp

I byen Bani Walid har Gaddafi-styrkene nektet å overgi, og har satt seg hardt imot opprørerne, avfyrt raketter og kuler som gradvis har tvunget opprørerne til å trekke seg tilbake.

– Opprørerne møtte hard motstand, noen måtte trekke seg tilbake, forteller en opprørsleder ifølge CNN.

Kampene raser etter at forhandlingene mellom opprørsstyrkene og Gaddafi-soldatene mislyktes. I Bani Walid ville ikke Gaddafi-styrkene overgi innen fristen som var satt til lørdag.

Gaddafi-styrkene har fortsatt kontroll over tre byer. Kampene i Ban Walid har vært blodige siden tirsdag.

Opprørerne tror nå at sentrale medlemmer av det avsatte libyske regimet, i tillegg til to av Gaddafis sønner, skjuler seg i Ban Walid.

Lederen kom til Tripoli

Jalil

Mustafa Abdel Jalil ankom Tripoli lørdag.

Foto: Abdel Magid Al Fergany / Ap

Lederen for det libyske Overgangsrådet, Mustafa Abdel Jalil, kom lørdag til hovedstaden i Libya for første gang siden Muammar al-Gaddafis fall. Opprørerne selv tok kontroll over Tripoli 21. august 2011.

– Fristen gikk ut i går kveld. Vi har forlenget den mer enn én gang i et forsøk på å få til en fredelig løsning, sa Mustafa Abdel Jalil.

Jalil sier det nå er opp til opprørsstyrkene om å ta beslutninger når de selv måtte ønske.

Han har ledet overgangsrådet fra Benghazi, men lørdag viste tv-bilder at han ankom Tripoli, mens opprørerne og støttespillere jublet. Det var kaotisk fra han gikk ut av flyet da folk prøvde å komme nær ham, og soldater sleit med å opprettholde orden.

Også i Sirte meldes det om harde kamper søndag. Foruten Bani Walid og Gaddafis hjemby Sirte, er også byen Sabha sørvest i landet kontrollert av Gaddafis soldater.

Tripoli

Mustafa Abdel Jalil ankom Tripoli lørdag. Opprørere sto på flyplassen for å ta imot lederen.

Foto: ANIS MILI / Reuters
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt