Gaddafis hjemby overtatt av IS

Den libyske delen av terrororganisasjonen IS kontrollerer nå flere byer i landet.

IS-kolonne i Libya

En kolonne med IS-soldater og deres karakteristiske pickuper utenfor Sitre i februar i år. Bildet er fra IS-nettstedet Welayat Tarablos.

Foto: WELAYAT TARABLOS / AFP

Muammar Gaddafi

Muammar al-Gaddafi under et besøk i hjembyen Sirte i februar 2004.

Foto: John Moore / Ap

– Utlendinger har sluttet seg til dem. Sudanere, tunisiere, egyptere og jemenitter, sier kommandøren Yuhami Ahmed til nyhetsbyrået Reuters utenfor den libyske byen Sirte.

Ahmed tilhører en militsgruppe som i flere måneder har kjempet mot IS i utkanten av byen der Libyas mangeårige diktator, Muammar al-Gaddafi, ble født.

– Hver natt skyter de mot oss. De er bare aktive om natten, sier Aby Shebar, som sammen med noen kamerater holder en stilling mot IS i en Sirtes forsteder.

Journalister har ikke vært inne i Sirte, men lokale som krysser frontlinjen forteller om vanskelige forhold inne i byen. Byen har bare strøm nå og da, og noen innbyggere forteller at de har mistet vannforsyningen.

Startet øst i Libya

Sirte er den tredje store byen i Libya der IS nå er en betydelig maktfaktor.

Terrororganisasjonen markerte seg først i Derna, en by øst i landet der ekstreme islamister lenge har stått sterkt.

Deretter spredte organisasjonen seg raskt til Libya «andre by», Benghazi, der de har stått bak en rekke selvmordsaksjoner.

Libya slites i dag mellom to regjeringer som begge hevder at de representerer landet, I det kaoset har IS kunnet vokse seg stadig større, slik at de i dag kontrollerer Sirte med sin strategiske plassering midt på den libyske kystlinjen.

Milits i Libya

Soldater fra en av militsgruppene som kjemper mot IS utenfor Sirte.

Foto: Goran Tomasevic / Reuters

Tidligere Gaddafi-offiserer kjemper med IS

Sitre var fødebyen til den tidligere diktatoren Muammar al-Gaddafi og også steder der han til slutt endte sine dager etter revolusjonen i landet i 2011.

Byen hadde lenge nytt godt av fordeler under Gaddafi-styret og ble plyndret etter at regimet hadde falt.

– Før revolusjonen var livet mye bedre. Vi hadde elektrisitet, sikkerhet og skolene var alltid åpne, sier Mohammed Ali, en student som bor i en forstad til Sitre.

Nå føler mange av innbyggerne at de ble taperne i revolusjonen. Bitterheten har gjort byen til et fruktbart rekrutteringssted for IS.

– De (IS, red.anm.) er bra. De lar deg være i frem om du ikke kjemper mot dem, sier studenten Ali.

Han forteller at i tillegg til utlendinger så har tidligere støttespillere av Gaddafi sluttet seg til IS. Det følger samme mønster som i Irak, der tidligere offiserer fra Saddam Husseins hær nå kjemper med IS.

Les også: – IS kontrollerer halvparten av Syria

SISTE NYTT

Siste nytt