NRK Meny
Normal

Gaddafis fly angriper Ras Lanuf

Krigsfly fra det libyske regimet angriper nå oljebyene Ras Lanuf. I tillegg er stridsvogner sendt inn i utkanten. Byens sykehus er evakuert.

Ras Lanuf

En opprører flykter unna i det en granat ekspoloderte i Ras Lanuf. Dette bildet er tatt i går, onsdag 9. mars. Men også i dag er det harde kamper.

Foto: ROBERTO SCHMIDT / Afp

Libya: Lars Sigurd Sunnanå og Bengt Kristiansen
Foto: NRK

Flyene kommer raskt inn over himmelen over oljebyen Ras Lanuf før det sender avgårde sine salver mot bakken.

Lyden bærer kraftig hit hvor NRKs team står midt i byen. Like etter kommer en salve til.

Til sammen fire raketter og granater skal ha truffet sentrum i byen - vel 500 meter fra byens sykehus og en moske for en bønnestund nettopp var ferdig. Også et bolighus skal være truffet.

Det opplyser øyenvitner til nyhetsbyrået AFP. Trykket var så stort at utstyr på bakken ble blåst vekk.

Om rakettene og granatene ble avfyrt fra fly eller luftvernskyts, er ikke fullstendig klart.

Sykehuset ble evakuerert i all hast da granatangrepene kom tydelig nærmere. Leger og sykepleiere skal har stormet ut, medbringende pasienter. Det som var av ambulanser fraktet pasientene vekk fra området. Kun en lege holder stand på sykehuset.

Fire personer er så langt registrert såret i angrepet, to av dem skal være alvolig såret ifølge hva legen opplyser til AFP. En vakt skal ha mistet livet.

Opprørere i Ras Lanuf, Libya

Opprørere i Ras Lanuf forbereder ammunisjonen for anti-luftskyts.

Foto: ROBERTO SCHMIDT / Afp

I tillegg skal to stridsvogner ha skutt mot en opprørerpost i utkanten av byen. Og et bombefly skal angrepet en post ute i ørken, åtte kilometer fra og øst for sentrumskjernen.

Fra frontlinjen noen få kilometer lenger vest høres tunge artilleridrønn. Kampene pågår for fullt flere steder på Libyas østfront.

Nøkkelby

Seks mil unna Ras Lanuf ligger nøkkelbyen Bin Jawad, byen opprørerne må ta for å komme seg videre vestover og til hovedstaden Tripoli. Kampen om kontrollen over Ben Jawad har bølget frem og tilbake i flere dager.

Ut fra lydene å bedømme, kan det som pågår der nå være stygt. Man kan både se og høre kraftige granatnedslag og bombenedslag. Luften bærer med seg tunge drønn.

Fra Sidra, vel en mil lenger vest, stiger tung røyk opp etter kraftige eksplosjoner.

Sidra i Libya

Røyk og støv stiger opp etter en eksplosjon i byen Sidra, 1 mil vest for Ras Lanuf.

Foto: MARCO LONGARI / Afp

NRKs team slipper for øyeblikket ikke lengre inn mot frontlinjen enn Ras Lanuf. Frarådningene om å dra videre vestover inn i krigssonen er sterke. Det som pågår noen kilometer unna antas å være heftig.

Deler av Libya er nå en krigssone - dette er ingen fredelig revolusjon.

Kampvilje og raseri

Selv om alle i Ras Lanuf kan se og høre hva som foregår, både her og noen kilometer borte, er kampviljen blant opprørerne enorm. Stemningen i byen er høy.

Svært mange unge menn har kommet seg til oljebyen for å bidra i opprørsstyrkene. Foreløpig venter de, de er langt flere enn hva opprørsledelsen makter å organisere.

Opprører i Sidra, Libya

En opprører kontrollerer en veistrekning inn mot byen Sidra.

Foto: ROBERTO SCHMIDT / Afp

En del yrkesmilitære - som har skiftet side - befinner seg ved fronten, fremst i kampene.

Bak dem - inkludert dem som venter i Ras Lanuf - er en broket forsamling av utrente og halvveis trente.

Felles for de NRK møter er raseriet. Raseriet over Gaddafi, både før og hans handlemåte nå. Det formodentlig gnistrer av mange.

En student som stod vakt på en veipost, er ikke i tvil. Han vil og skal helt frem til fronten for å kjempe for en ny fremtid - og et nytt land.

- Jeg er klar for å dø for et fritt Libya, sier han uten å nøle.

Bomber Brega

Bombefly fra det libyske luftforsvaret angriper også byen Brega, som ligger ni mil øst for Ras Lanuf, og som har oljeinstallasjoner.

- Det har vært et luftangrep mot byen, to fly har sluppet to bomber, sier opprøreren Mohamed Othman til Reuters på telefon fra byen.

En av opprørerne i Ras Lanuf mener de uerfarne krigerne gir regimet bedre kort på hånda fordi de snakker fritt med utenlandske journalister om strategien de følger - i hvert fall det lille som finnes av militær strategi.

- Vær så snill, vær så snill, slutt å snakke med journalister og gi fra dere strategien vår. Dere setter livene våre i fare, sa opprøreren til sine medkjempere.

- Dere kommer til å dø nytteløst

Ikke alle klarer å holde motet oppe.

Da 10 raketter ble avfyrt av Gaddafi-styrker, fra en posisjon tre kilometer utenfor byen på vestsiden, krasjet to biler fullastet med maskingeværer i ørkenlandskapet mens de forsøkte å flytte unna fiendens ild.

- Dere kommer til å dø en nytteløs død, ropte en av dem som i panikk forsøkte å komme seg vekk til en gruppe yngre menn som kom gående til fots, på vei til frontlinjen, kun utstyrt med en enslig Kalashnikovs over skulderen.

Likevel er det noen som forsøker. Det fyres løs med luftvernskyts mot flyene som angriper - i håp om at noe treffer.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt