Hopp til innhold

Gaddafis banemann døde på samme måte som diktatoren han fanget

Den unge opprørssoldaten Omran Shaaban (22) klarte det amerikanske bomber i sin tid ikke klarte, å få has på Libyas leder Muammar al-Gaddafi. Nå er han selv død. Hans skjebne er «det nye Libyas» største problem.

Kisten til Omran Ben Shabaa

Omran Ben Shabaa ble verdenskjent som den unge mannen som ble en av Muammer al-Gaddafis banemenn. Nå er han selv død.

Foto: - / Afp

De dramatiske bildene fra Sirte i Libya gikk verden rundt 20. oktober i fjor.

En blodig Muammar al-Gaddafi dras ut av et vannrør av jublende opprørssoldater fra byen Misrata. Noen timer senere dør han av mishandling og skuddskader.

Samtidig forteller Omran Shaaban forteller hvordan han oppdaget Gaddafi inne i røret.

– Jeg så Muammar al-Gaddafis bustete hode og jeg satte meg opp på ham, fortalte Omran Shabban til verdenspressen som raskt var på plass i Gaddafis fødeby, hvor diktatoren selv og flere av hans sønner hadde søkt tilflukt.

Bildene av ham med Gaddafis berømte gullpistol gikk verden rundt.

22-åringen ble en helt for alle som sloss for å styrte mannen som i mer enn 40 år hadde styrt det oljerike landet i Nord-Afrika.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Omran Shaaban (Gaddafis banemann)

Omram Shaaban ble fraktet fra Misrata til Paris raskt etter at han ble frigitt av sine kidnappere. Men han var så ille mishandlet og med store skuddskader at legene ikke kunne redde ham.

Foto: Anonymous / Ap

Hjem i kiste

Tirsdag kveld denne uken landet det et privatfly på flyplassen i Misrata. Med seg hadde det båren til Omran Shabban.

Dagen før hadde han dødd på et sykehus i Paris av skader etter mishandling og skudd.

Den unge libyeren ble sammen med tre kamerater tatt til fange av ukjente menn i nærheten av Bani Walid i juli i år. De slapp ham ikke før i forrige uke, etter intense forhandlinger med lederen for den nye nasjonalforsamlingen i Libya, Mohammed Magarief.

Da var Shabban i svært dårlig forfatning, og selv ikke franske leger med all tilgjengelig ekspertise kunne redde ham.

Ifølge familien forsøkte han å flykte fra sine kidnappere, men ble tatt igjen og skutt i magen og nakken.

– Da vi endelig fikk ham hjem, var han kun skinn og bein. Han var lam, blek og tidvis bevisstløs. Det var klart at han var blitt slått og torturert. Kinnene hans var skåret opp med barberblad. Hele ansiktet var endret, det var langt fra hvordan han pleide å se ut, forteller broren Abdullah Shaaban til nyhetsbyrået AFP.

Før Omran Shabban ble stedt til hvile på onsdag, ble det avholdt en stor minneseremoni. Fotballstadionet i hjembyen måtte tas i bruk fordi over 10.000 medborgere ønsket å vise den unge mannen sin respekt. Libyas nye ledere kalte ham «en helt».

(Artikkelen fortsetter under videoen.)

Kisten med Omran Shaban, som fant Gaddafi i gjemmestedet, kommer til Libya

Kisten med Omran Shaban, som fant Gaddafi i gjemmestedet, kommer til Libya

På hver sin side av konflikten

Men skjebnen til Omran Shaaban forteller mye om motsetningene som fremdeles finnes under overflaten i Libya, snart etter år etter Gaddafis fall.

Omran og familien kommer fra Misrata, kystbyen ved Middelhavet som ble et ankerfeste sammen i opprøret sammen med Benghazi lenger øst.

Det var her forsyninger og utenlandsk hjelp etter hvert kom inn til den vestlige delen av Libya, men det var også her noen av de hardeste kampene i krigen fant sted.

I fem måneder var Misrata beleiret og bombardert av Gaddafis styrker, som militært skulle være overlegne. Men byen og innbyggerne stod imot, med en blanding av krigsvilje og heltemot.

Gaddafi selv hadde sine røtter i Sirte, nabobyen som ligger 14 mil lenger øst, også langs kysten.

12 mil sør for Misrata ligger Bani Walid, som sammen med Sirte stod på feil side da revolusjonsregnskapet skulle gjøres opp.

De to byene forble regimetro til det siste og var de siste opprørerne fikk kontroll over.

Misrata på sin side ble byen som til slutt tok knekken på Gaddafi og hans støttespillere. Den er av de mektigste byene i det nye Libya, hvor militsen som ble Gaddafis banemenn har hatt en fremtredende posisjon som lokal autoritet i forståelse med dem som nå styrer landet.

Men i det tradisjonelle stammesamfunnet som Libya er, er det ikke alle som kan forsone seg med at de har mistet privilegiene de hadde under Gaddafi-styret. Mange av dem finnes i Sirte og Bani Walid.

– Det var ingen reell frigjøring av Libya etter at Muammar al-Gaddafi ble tatt til fange og drept i fjor, sa en annen bror, Walid Ben Shaaban etter begravelsesseremonien.

– Det er folk i Bani Walid som ønsker Gaddafi tilbake, og det var de som kidnappet og mishandlet min bror, uttrykte han bittert.

Bani Walid, som har 100.000 innbyggere, betegnes fortsatt som en Gaddafi-tro by. Den er isolert og det flyter av tunge våpen der, som regjeringen ikke har fått kontroll over.

(Artikkelen fortsetter under videoen.)

Video Ny video av Gaddafi

Omringet av opprørssoldater måtte Libyas diktator Muammar Al-Gaddafi se sin skjebne komme.

Lover hevn

Regjeringen i Libya lover den skal gjøre alt den kan for å få straffet de ansvarlig for Omran Shaabans død.

Forsvarsministeren og innenriksministeren har fått ordre om å spore opp kidnapperne, «om nødvendig med bruk av makt» som det heter.

To av de tre vennene ble løslatt sammen med Omran, den siste holdes fortsatt fanget.

Samtidig truer tidligere opprørssoldater med å ta saken i egne hender, de ønsker å dra til Bani Walid for selv å finne dem som kidnappet og mishandlet Omram.

Walid Ben Shabaan

Walid Ben Shabaan lover hevn hvis myndighetene ikke tar de som mishandlet til døde Gaddafis banemann.

Foto: GIANLUIGI GUERCIA / Afp

– Vi vil sørge for hevn, militært men lovlig, sier Walid Ben Shaaban som leder en brigade bestående av tidligere opprørssoldater.

– Vi gir myndighetene tid, men mislykkes de så vet vi hva vi har å gjøre, sier Shaaban til AFP.

Sammen med uroen i byen Benghazi etter drapet på den amerikanske ambassadøren Chris Stevens, viser dødsfallet til Gaddafis banemann at Libya har et stykke å gå før friheten og stabiliteten mange drømte om under den arabiske våren i fjor, blir en realitet.

SISTE NYTT

Siste nytt