NRK Meny
Normal

Gaddafi: – Helvete venter dere

Muammar al-Gaddafi truer med å gjøre livene til dem som angriper Libya «til et helvete».

Video Gaddafi-intervju-tekstet

Muammar al-Gaddafi på libysk fjernsyn.

Uttalelsen fra den hardt pressede lederen kommer samtidig som styrkene hans angriper byen Misrata vest i landet, der minst fire mennesker har blitt drept fredag.

Også i byene Nalut og Zintan er det meldt om sammenstøt, og i førstnevnte skal opprørere ha angrepet regjeringsstyrkene utenfor byen.

Gaddafi så ut til å moderere seg etter vedtaket av FNs resolusjon fredag kveld, da han lovet å ikke angripe byen Benghazi som en «humanitær gest».

Les også: Libya åpner for våpenhvile

Bare timer tidligere truet han med å angripe byen for å «knuse enhver sammensvergelse».

– Dette er galskap

Fredag er Gaddafi på krigsstien igjen, og i et intervju med Reuters sier han at «helvete venter dem som angriper Libya».

– Dette er ingen krig mellom to land der sikkerhetsrådet har en rolle. Rådet har ingen rett til å blande seg inn i affærene til noen stater, sier Gaddafi.

Han advarer Europa mot alvorlige konsekvenser dersom Libya blir angrepet, og sier en militær operasjon vil gjøre store skader på områdene rundt Middelhavet.

– Dette er galskap og arroganse. Hvis hele verden er gal, vil vi være gale også. Vi vil svare dem og gjøre livene deres til et helvete også, fordi dette er urettferdig, sier Gaddafi.

Libyas forsvarsminister har også truet med å angripe passasjerfly og skip i området dersom Libya blir angrepet.

Les også: - Gaddafis hevn blir ikke hyggelig

Video Benghazi feirer FN-vedtaket om flyforbud

VIDEO: Libyere i Benghazi feirer vedtaket om flyforbud.

Advares av ICC

Den internasjonale straffedomstolen (ICC) advarer Gaddafi om at ethvert angrep mot sivile vil bli behandlet som en krigsforbrytelse.

Ifølge ICC-sjef Luis Moreno-Campo er Gaddafi allerede under etterforskning.

I Misrata, der opprørerne nå desperat forsøker å stanse et titalls stridsvogner i å nå fram til sentrum av byen, hevdes det at soldatene vil komme til å bruke sivile som skjold mot internasjonale militæroperasjoner.

– Vi tror de kommer til å ta seg inn i byen for enhver pris før det internasjonale samfunnet begynner å håndheve FNs resolusjon. På vegne av alle i Misrata, kvinnene, barna og de eldre, ber vi det internasjonale samfunnet om å gjøre noe før det er for sent. De må handle nå, sier en opprører Reuters har snakket med.

Storbritannia sender kampfly

David Cameron

David Cameron sender kampfly i løpet av dagen.

Foto: Kirsty Wigglesworth / AP

Flere land har varslet at de vil delta i en eventuell militær operasjon i Libya, blant dem Norge .

Fredag formiddag opplyser Storbritannias statsminister David Cameron at han vil sende kampfly til området i løpet av dagen.

– Forberedelsene har allerede startet, sier Cameron.

Frankrike har også varslet et angrep i løpet av dagen, mens Polen, Russland og Tyskland ikke vil delta i noen militær inngripen.

EU sier de vil håndheve resolusjonen i samarbeid med FN, Den arabiske liga og Den afrikanske union.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt