– Snakket om at Gaddafi skal forlate Libya er latterlig

Muammar al-Gaddafis sønn, Saif al-Islam, åpner for «nytt blod» i ledelsen av Libya. Likevel avviser han at faren skal gå av og forlate landet, og kaller kravene fra opprørerne for latterlige.

Saif al-Islam al-Gaddafi i intervju med franske BFM
Foto: BFM / Afp

Gaddafi-protest i Libya.

Gaddafi-protest i Libya.

Foto: Scanpix
Muammar al-Gaddafi

Muammar al-Gaddafi.

Foto: STR / REUTERS

I et intervju med den franske tv-kanalen BFM snakker Saif al-Islam al-Gaddafi åpent om sine tanker rundt framtida for Libya.

Til tross for kravene fra opprørerne og flere internasjonale ledere om at hans far Muammar al-Gaddafi må gå av, virket ikke det å være noe som ville falle sønnen inn i intervjuet han gjorde med den franske tv-kanalen like før det ble arrangert fredssamtaler med ledere fra Den afrikanske union (AU) i helga.

Tv-intervjuet ble først sendt i dag mandag, og Saif al-Islam åpnet der for «nytt blod» i ledelsen av landet.

– Vi trenger nytt blod

– Den libyske leder Muammar al-Gaddafi ønsker ikke å kontrollere alt. Han begynner å bli gammel, og vi ønsker å få en ny elite av unge ledere på banen for å lede landet og styre lokale saker, sa Saif al-Islam al-Gaddafi i intervjuet.

Som sønn av den mangeårige eneherskeren av Libya har mange pekt på Saif al-Islam som en mulig etterfølger etter sin far. Muammar al-Gaddafi er nå 68 år gammel, og har sju sønner og en datter. Flere av barna har sentrale roller i farens regime, og de har alle et svært priviligert liv.

Saif al-Islam al-Gaddafi har vært Libyas ansikt utad de siste årene. Innad har han kjempet for modernisering og reformer.

Nå åpner han for nytt blod, men at faren skal gå helt av og forlate landet ser han som latterlig.

– Vi trenger nytt blod, det er det vi ønsker for framtida. Men snakk om at lederen Muammar al-Gaddafi skal forlate Libya er latterlig, sa Saif al-Islam.

Kravene fra opprørerne om at Gaddafi-regimet med støttespillere og familie skal bli tvunget i eksil tar han ikke særlig seriøst.

Vil ikke gå i eksil

Opprørerne har i flere runder avvist forslag om våpenhvile, samtaler og fredsavtaler fordi de mener Gaddafi må gå av og i tillegg aller helst forlate Libya.

I helga møtte ledere fra Den afrikanske union (AU), med Sør Afrikas president Jacob Zuma i spissen, Gaddafi til samtaler i Libyas hovedstad Tripoli. Gaddafi skal da ha akseptert et veikart for fred.

Mandag møtte AU-delegasjonen opprørerne som derimot avviste våpenhvileforslaget, og igjen påpekte at folket krever Gaddafis avgang.

Slike krav bare ler Gaddafis sønn av.

– De snakker om å tvinge oss til Karibien i eksil, sa Saif al-Islam lattermildt mens han klart og tydelig avviste at familien ville reise ut av landet og ende i eksil.

Gaddafis sønn pekte heller på at Libya vil endre seg kraftig etter alt som nå har skjedd, og at den herskende familien nå er klare for et helt nytt Libya

– Framtidas Libya vil være helt annerledes enn det vi har kjent fram til nå. Det nye Libya vil inkludere lederen Muammar al-Gaddafi, Saif al-Islam Gaddafi, folket, øst, vest og sør – vi er én stor forent familie, sa Saif al-Islam Gaddafi som dermed kan se ut til å tenke på seg selv som en slags reformator som kan bli sittende i førersetet også etter kaoset som nå preger landet.

– Konspirasjon fra Qatar

Det var likvel ikke bare en lattermild og positiv Saif al-Islam som viste seg i tv-intervjuet med franske BFM.

Gaddafi-familien har tidligere vært svært kritiske til den arabiske tv-kanalen Al Jazeera som finansieres av staten i Qatar, men som mange anser som redaksjonelt uavhengig. Muammar al-Gaddafi har blant annet skyldt på tv-kanalen i samme åndedrag som Al Qaida når han har fordelt skylden for opprøret i landet.

Også sønnen Saif al-Islam al-Gaddafi peker på Qatar, og kaller det en konspirasjon for starte et opprør og skaffe seg kontroll over Libyas oljeressurser.

Saif al-Islam mener Qatar har dratt med seg Frankrike og Storbritannia inn i konflikten, og advarte franskmennene om at de ikke ville tjene «en eneste Euro» på krigen. Blant annet advarte Gaddafi-sønnen Frankrike om at de vil miste viktige kontrakter som landet planla om kjøp av Airbus-fly og Rafale jagerfly.

Likvel utelukkes ikke samtaler med vesten.

– Vi er klare for samtaler med alle, til og med med djevelen, sa Saif al-Islam al-Gaddafi til journalisten under intervjuet og understreket at det var klare forutsetninger.

– Også djevelen skal vite at det er klare og tydelige røde linjer som vi ikke vil krysse, sa han og tegnet opp tre tydelige grenser som de ikke ville krysse. Gaddafi som leder er selv en slik rød linje sammen med et forent Libya og fortsatt sikkerhet og stabilitet i landet.

Alt om krigen i Libya

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt