NRK Meny
Normal

– Obama, hva ville du gjort om Al Qaida kontrollerte byer i ditt land?

Samtidig som det rapporteres om fortsatte kamper i Libya sender Muammar al-Gaddafi meldinger direkte til statslederne som nå truer med militære aksjoner.

Muammar al-Gaddafi
Foto: REUTERS TV / Reuters

Myndighetene i Libya erklærte våpenhvile fredag, etter at FNs sikkerhetsråd vedtok en resolusjon om Libya som åpna for bruk av alle nødvendige midler for å beskytte sivile og sivilbefolka områder mot vold.

Dr. Ibrahim Musa

Talsmann for Gaddafi, Ibrahim Musa, leste opp meldingene til verdens statsledere.

Foto: Jerome Delay / Ap

Likevel meldes det i dag om kamper rundt opprørsstyrkenes hovedsete Benghazi. Blant annet ble et jagerfly skutt ned over byen tidligere i dag.

Les også: Jagerfly skutt ned i Benghazi

Det meldes også om at hundrevis av sivile skal ha flyktet østover på grunn av harde kamper i sentrum av Benghazi.

EU, USA, arabiske og andre sentrale land møttes i dag i Paris for å diskutere hvordan FN-resolusjonen kan håndheves. Etter møtet opplyste Frankrikes president Sarkozy at allierte fly er i gang med å hindre Gaddafis angrep på sivile.

Den mangeårige statslederen Muammar Gaddafi ser derimot ikke ut til å gi seg så lett.

Lørdag formiddag ble det gjennomført en pressekonferanse der en talsmann leste opp klare budskap fra to meldinger Gaddafi har sendt til sentrale ledere i gjennomføringen av flyforbudet.

NETT-TV: Talsmannen leser opp budskapet fra Gaddafi

Video Brev fra Gaddafi

Talsmann for Gaddafi, Ibrahim Musa, leste opp meldingene til verdens statsledere.

– Barack Hussein Obama, du vil alltid være min sønn

Sentralt i arbeidet med en intervensjon står blant annet Frankrike, Storbritannia og USA.

Barack Obama

Barack Obama sa i går at han beklageligvis igjen måtte sende USAs egne sønner og døtre i krigen.

Foto: JEWEL SAMAD / AFP

Presidenten i USA fikk også sitt eget «brev» fra Gaddafi som talsmannen leste opp på pressekonferansen. Libyas mangeårige enehersker som ba «sin sønn» om råd i forbindelse med opprørerne som Gaddafi kaller Al Qaida-grupper.

– Jeg har sagt det til deg før. Til og med hvis USA og Libya ender i krig, gud forby, vil du alltid være min sønn, begynner Muammar al-Gaddafi i sin uttalelse som ble lest opp for pressen.

I uttalelsen virker det ikke som Gaddafi har planer om å legge våpnene helt selv om hans regjering i går erklerte våpenhvile. Den libyske statslederen som ennå tviholder på makta gjentok derimot påstandene om at det er Al Qaida som står bak opprøret.

– Al Qaida er en væpnet gruppe som kommer inn gjennom Algerie, Mauritania og Mali. Hva ville du gjort om du oppdaget at de kontrollerte amerikanske byer med våpen? Hva ville du gjort, slik at jeg kan følge ditt eksempel, spør Gaddafi den amerikanske presidenten Barack Obama om i uttalelsen som kommer bare timer før det er ventet at det vil komme avgjørelser i Paris om hvordan en militær intervensjon vil gjennomføres.

Frankrikes president Nicholas Sarkozy deltok i minnestunden i Paris

Frankrikes president Nicholas Sarkozy har vært aktiv for å få til en intervensjon i Libya.

Foto: BORIS HORVAT / AFP

Det var heller ikke bare Obama som ble adressert fra Gaddafi og hans talsmann. Flere andre sentrale aktører ved møtet i Paris fikk sin «melding» opplest.

– Libya er ikke deres

Budskapet i meldingen som gikk til generalsekretæren i FN Ban Ki Moon, den franske presidenten Nicolas Sarkozy og den britiske statsministeren David Cameron var at Gaddafi mente FN-resolusjonen med flyforbud ikke var rettferdiggjort.

– Libya er ikke deres, Libya er for det libyske folk, begynte talsmannen Gaddafis uttalelse med.

Deretter kom et sterkt angrep på FN-resolusjonen og sikkerhetsrådet.

– Sikkerhetsrådet.. resolusjonen er ugyldig fordi det ikke er etter reglene å blande seg inn i interne anliggende i et land. Dere har ingen rett til dette.

Tidligere har den libyske regjeringen truet med hva et militært inngrep kan få som konsekvenser. Det har blant annet blitt snakket om at det vil skade trafikken både til sjøs og i lufta i Middelhavet. Heller ikke nå lot Gaddafi være å true.

– Dere vil angre hvis dere involverer dere i dette, i vårt land. Vi ville aldri skutt en eneste kule mot vårt eget folk. Det er en Al Qaida-organisasjon som står bak.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt