Gaddafi lover å kjempe til døden

Etter å ha vært som sunket i jorda i flere dager har Muammar Gaddafi gitt lyd fra seg. I en lokal radiosending som ble videresendt på TV i natt, lover han å kjempe til døden eller seire over NATO.

Video a5844bd4-8557-45fe-b681-6e91715ff458.jpg

Natt til onsdag feirer opprørere seieren på Den grønne plass i Tripoli. Reporter: Arnt Stefansen.

Opprørerne har erklært at seieren er sikret, og alt tyder på at Gaddafis dager som diktator er talte.

Gaddafi sier han har trukket seg tilbake fra sitt hovedkvarter Bab al-Azizya, og at det var tale om en taktisk tilbaketrekning etter at komplekset var jevnet med jorda av 64 NATO-angrep.

Radiosendingen ble videresendt av TV-kanalen Al-Orouba i samarbeid med Al Rai-TV natt til onsdag.

Gaddafi selv sa at han har vært på befaring i hovedstaden.

– Jeg har vært litt ute i Tripoli, diskré, uten å bli sett av folk, og jeg opplevde ikke at Tripoli var i fare, sa han.

Ifølge Gaddafi må alle libyere i hovedstaden nå ta opp kampen mot opprørerne.

– Unge menn, stammefolk og kvinner, alle må bidra til å saumfare Tripoli for forrædere.

Vulkan av ild og lava

Talsmannen til Gadaffi, Moussa Ibrahim, sa i en telefonsamtale med TV-kanalen at de vil gjøre Libya til en vulkan av lava og ild under føttene på de invaderende fiendene.

Han hevdet at regjeringen fortsatt kontrollerer 80 prosent av Tripoli, og at 6.500 frivillige de siste seks timene hadde tatt seg til Tripoli og deretter spredt seg utover i byen for å kjempe for Gaddafi.

Moussa Ibrahim hevder også at Gaddafis styrker hadde tatt til fange fire høytstående personer fra Qatar og en fra De forente arabiske emirater.

Kamper i Tripoli

Gaddafi

Bildet til venstre viser Muammar Gaddafi som snakker til pressen i sitt hovedkvarter 5. februar 2001. Bildet til høyre viser den samme plassen 23. august 2011.

Foto: STAFF / Reuters

Sent tirsdag kveld ble det rapportert om kamper enkelte steder i Tripoli, ifølge Reuters.

– Men det ser ut til at det stort sett er over nå, sier Midtøsten-ekspert David Hartwell.

– Det kan være noen få hardnakkede Gaddafi-tilhengere som insisterer på å fortsette til han er arrestert eller drept, men ikke mange. Og hvis han hadde få steder å gjemme seg i utgangspunktet, har han enda færre nå, sier Hartwell.

TV-kanalen Al Arabiya meldte også sent tirsdag kveld at Gaddafis styrker bombarderte oljebyen Zuara nær den tunisiske grensen med granater.

Etter midnatt norsk tid melder også CNN-journalisten Sara Sidner på Twitter at «Vi har måttet løpe fra Gaddafis hovedkvarter. Våpenild kommer mot oss fra utsiden av hovedkvarteret».

Like fullt viser bilder fra Martyrplassen (tidligere Den grønne plass) i Tripoli store feiringer.

Folk jubler, og holder opp flagg. BBCs korrespondenter sier at Gaddafis hovedkvarter har falt, noe som får mange til å tro at kampen nesten er over.

Saken fortsetter under bildet

LIBYA A man injured during fighting at Bab Al-Aziziya compound in Tripoli receives medical treatment at a temporary field hospital

En soldat som ble skadd under kampene ved Gaddafis hovedkvarter får behandling ved et midlertidig sykehus i Tripoli tirsdag kveld.

Foto: LOUAFI LARBI / Reuters

– Lovet å overgi seg

Leder nummer to i Det nasjonale overgangsrådet, Mahmoud Jibril holdt pressekonferanse noen timer etter at opprørerne hadde tatt seg inn i Gaddafis hovedkvarter.

– Gaddafi ringte en av opprørerne og sa at han ville overgi seg, men må tilsynelatende ha forandret mening, sa Jibril ifølge TV-kanalen Al Jazeera.

I tillegg til den interessante opplysningen sier Jibril også at han forventer at situasjonen i Tripoli kommer til å være ustabil i dagene som kommer.

– Vi forventer en rekke opprør de neste to dagene. Vi har ikke glemt situasjonen i Sør-Libya, sier Jibril.

Like før klokken halv ett norsk tid melder AP at kilder i det amerikanske militæret og etterretningsvesenet sier de er bekymret for hvem som kontrollerer Gaddafis våpenlagre.

Det er frykt for at Gaddafi skal bruke våpnene til et siste motangrep, eller at Al Qaida skal få tak i dem.

LIBYA Libyan rebels fight at Bab Al-Aziziya compound in Tripoli

Kamper ved Gaddafis hovedkvarter tirsdag kveld.

Foto: LOUAFI LARBI / Reuters

Tok seg inn i Gaddafis hovedkvarter

Rundt klokken seks tirsdag ettermiddag (norsk tid) kom de første meldingene om at opprørerne har tatt seg inn i Gaddafis hovedkvarter.

Utover kvelden har alle de store TV-kanalene vist bilder av oppstemte opprørere som skyter i lufta med automatiske rifler, heiser flagg på toppen av bygget, og ødelegger bilder og skulpturer av den omstridte statslederen.

Over hele Tripoli har bilder og plakater av Gaddafi fått svært hard medfart, og det ser ut til å ha gått sport i å være mest mulig brutal for å feire at et 42 år lang enevelde nå ser ut til å være over.

Men ingen har sett snurten av Gaddafi selv, som de siste dagene bare har gitt seg til kjenne ved hjelp av lydopptak.

Hverken opprørslederen Mustafa Abdel Jalil, FN eller USA aner hvor den falne diktatoren befinner seg, men spekulasjonene er mange.

Kan befinne seg i bunker

Mange har rapportert at Gaddafi oppholder seg i bunkeren Bab al-Azizia i hovedstaden Tripoli. Men det er fortsatt usikkert hvor Gadaffi befinner seg. Noen tror han kan ha flyttet ut av hovedstaden.

Bunkeren nær sentrum av Tripoli skal ha et omfattende nett av underganger. Det blir også hevdet at han har forsyninger til å holde seg der nede i måneder.

Tunnelene i bunkeren skal vare bombesikre, og man antar at bunkeren også har hemmelige fluktveier.

En av Gaddafis fremste støttespillere, den russiske sjefen for Verdenssjakkforbundet, sier han tirsdag har snakket med Gaddafi på telefon fra Tripoli.

– Gaddafi sa at han befinner seg i Tripoli. Han er i live, ved godt mot og forberedt på å kjempe til siste slutt, sier Kirsan Ilumzhinov til Reuters.

Glade libyske opprørere tok over Gaddafis hovedkvarter i Tripoli tirsdag. Etter å ha tatt med seg våpen og verdifulle gjenstander og ødelagt symboler på et 42-år langt enevelde, erklærte opprørerne at jakten på den falne diktatoren og hans sønner har begynt for fullt.

– Hus for hus! Rom for rom!, ropte noen av mennene i et kall etter å gjennomsøke alle rommene og tunnelene i hovedkvarteret.

Ordene er også de samme Gaddafi brukte da han sa at han ville slå hardt ned på daværende ferske arabiske våroppgjøret for seks måneder siden.

Cubanske sigarer, støvsugere, flatskjermer, og våpen ble rasket med seg av dem som våget å romstere rundt i kaoset i Gaddafis hovedkvarter Bab al-Aziziya tirsdag.

– Det er over! Gaddafi er ferdig, ropte opprørerne, mens lyden av skuddsalver ligger som et lydspor i bakgrunnen, ifølge Reuters.

Andre teorier om hvor Gaddafi befinner seg inkluderer hjembyen Sirte. I denne byen finnes det fremdels en stor andel Gaddafi-tilhengere.

Det har også blitt spekulert i om Sør-Afrika har sendt et fly for å hente Gaddafi og familien, men dette har blitt avkreftet av Sør-Afrikas utenriksminister.

Andre har lurt på om Venezuela kan ha tatt i mot 69-åringen, på grunn av Hugo Chavez sine støtteerklæringer til Gaddafi-regimet.

Chavez har flere ganger fordømt NATO-aksjonen i Libya.

Ifølge avisa The Daily Telegraph har også Cuba uttrykt at de er villige til å ta imot despoten.

Cuba er nemlig blant landa som ikke er medlem av Den internasjonale straffedomstolen (ICC), og forplikter seg derfor ikke til å utlevere Gaddafi.

Noen har også påstått at han gjemmer seg i Italia. Dette fordi mange av Gaddafis nærmeste støttespillere har flyktet til landet tidligere.

For noen dager siden ble det hevdet at en av hans nærmeste venner, Abdessalam Jalloud, reiste til Italia.

Mandag flykta også Libyas statsminister til Tunisia.

– For tidlig å si at kampen er over

Lederen for Det nasjonale overgangsrådet, Mustafa Abdel Jalil, er mener det er for tidlig å si at kampene i Tripoli er over.

– Det er for tidlig å si at kampen om Tripoli er over. Det vil ikke skje før Gaddafi og hans sønner har blitt tatt til fange, sier Jalil.

Tirsdag kveld kom meldingen om at Det nasjonale overgangsrådet flytter sitt hovedkvarter til Tripoli fra Benghazi innen to dager, melder TV-kanalen Al Jazeera.

På en pressekonferanse sier Mahmoud Jibril, nummer to i overgangsrådet, at «Libya trenger å leges og forenes sammen, i hver by og i hvert nabolag».

– Etter overgangen og valgene vil de som har vært utsatt for urettferdighet få tilbake sine rettigheter, lovet Jibril.

Jibril oppfordret også ofrene etter Gaddafis 42 år ved makten til å vise tilbakeholdenhet.

– Rettferdighet vil gjenreise deres omdømme, slik at dere kan vise verden at dere kan bygge en moderne nasjon: Vi må vise at vi er klare for denne revolusjonen og er i stand til å bygge et moderne land.

Jibril nektet for at Det nasjonale overgangsrådet har meldt at Gaddafis sønn, Saif al-Islam, hadde blitt arrestert - en melding som viste seg å ikke stemme.

Ifølge Jibril var det en gruppe mennesker som utga seg for å være revolusjonære som sa de hadde arrestert al-Islam, og at overgangsrådet ikke hadde bekreftet dette.

Abdel Hakim Belhadj, en kommandør i opprørshæren, sier han ikke vet hvor Gadaffi eller sønnene hans befinner seg, og legger til:

– De løp som rotter.

Andre opprørskilder sier at de tror at 69 år gamle Gaddafi «sannsynligvis ikke er langt unna».

SISTE NYTT

Siste nytt

Kan ha lurt Hamas med psykologisk krigføring, men det avviser Israel

Natt til fredag meldte det israelske forsvaret at de var på vei inn i Gaza med bakkestyrker. Det var ikke riktig, men Hamas-lederne kan ha blitt lurt inn i en dødelig felle.