Gaddafi går med på valg med internasjonale observatører

Libyas leder Muammar Gaddafi uttaler at han vil gå med på valg med internasjonale observatører til stede.

Muammar Gaddafi
Foto: MAX ROSSI / Reuters

Det forteller Gaddafis sønn, Saif al-Islam, ifølge den italienske avisen Corriere della Sera.

– Det kan bli aktuelt å avholde valg innen tre måneder. Senest ved slutten av dette året, forteller sønnen.

Han sier gjennomsiktigheten av valgene kan garanteres ved at internasjonale observatører er til stede, skriver Al Jazeera.

Les også: – Gaddafi er klar til å forhandle

Saif al-Islam sier at valgets overvåkere kan inkludere EU, Den afrikanske unionen, FN eller NATO.

– Det viktigste er uansett at valget skal være ærlig, det skal ikke foreligge noen mistanke om valgfusk.

Han uttaler til den italienske avisa at det ikke er noen tvil om at opprørerne i landet er fanatiske islamske fundamentalister, og at størsteparten av libyerne står sammen med hans far, skriver Reuters.

Al-Islam mener Gaddafi er klar til å gå av dersom han taper et eventuelt valg, men at han ikke kommer til å gå i eksil av den grunn.

– Han kommer aldri til å forlate Libya. Han ble født her, og akter å dø og begraves her - ved siden av de han holder kjært.

Presidentvalget kort forklart

3. november 2020 velger USA sin neste president. President Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Rekordmange amerikanere stemmer via post i år, og vi vet ikke når resultatet blir klart. Trump sier han ikke stoler på poststemmene. Samtidig mener Demokratene at man skal bruke lenger tid enn vanlig på å telle opp nettopp disse. Mange frykter kaos i ukene etter valget. Hva skjer om Trump ikke aksepterer et nederlag?
Grupper som Proud boys og Antifa har fått mye oppmerksomhet den siste tiden. Den ekstremistiske hatgruppen Proud boys jublet da president Donald Trump sa «stand back and stand by» i den første presidentdebatten. Samtidig forbereder Boogaloo bois seg på borgerkrig, mens medlemmer av Antifa på venstresiden er villige til å bruke vold i kampen mot rasister og fascister. Kan valget utløse en krig mellom disse gruppene? Og er de farlige?
3. november 2020 velger amerikanerne sin neste president. Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Ved forrige presidentvalg vant Trump til tross for at Hillary Clinton fikk flest stemmer. Hvordan kan det skje? Her er to ting du må vite for å forstå USA-valget.

SISTE NYTT

Siste nytt