Hopp til innhold

Gaddafi advarer statsledere

Libyas avsatte leder Muammar al-Gaddafi advarer i et nytt opptak andre statsledere i den tredje verden som anerkjente Libya-opprørerne med at de vil lide samme skjebne som ham selv.

Gaddafi i Tripoli i 2004

SKAL TALE: Muammar al-Gaddafi skal ifølge syrisk TV holde en tale torsdag kveld.

Foto: FRANCOIS MORI / Ap

Opptaket ble gjort av Syria-baserte TV-kanal Arrai TV, og blir gjengitt av nyhetsbyrået Reuters. Dette er første gang Muammar al-Gaddafi har opptrådt offentlig siden 20. september. Den avsatte dikatoren går hardt ut mot statsledere i land i den tredje verden som har anerkjent det nasjonale overgangsrådet i Libya.

– Hvis makten til internasjonale allianser gir makt, så får lederne i den tredje verden gjøre seg klar, sier han, med klar adresse til Nato, som har ledet den militære aksjonen i landet siden mars.

– Vær klar til å bli erstattet

Gaddafi har vært på flukt siden 22. august, da opprørerne tok over kontrollen i Libyas hovedstad Tripoli. Mannen som frem til dette hadde styrt landet med jernhånd i 44 år, advarer statslederne i den tredje verden med at deres støtte til Nato bli deres bane. De kommer til å lide samme skjebne som ham selv, tordner han i opptaket.

– Til de som anerkjente dette rådet; vær klar for dannelsen av nasjonale overgansråd støttet av internasjonale allianser, som står klare til å erstatte dere – en etter en – fra nå av.

Til tross for sin personlige resignasjon fra den formelle makten, ber han libyere ikke gi opp kampen.

– Ta dere ut i gatene, sier han, og legger til at forholdene i Libya nå er uutholdelige.

Hevder sønnen har rømt

Det er uklart hvor Gaddafi, som styrte Libya med jernhånd i 44 år, nå befinner seg.
Flere mener at Gaddafi skjuler seg i Sirte, eller muligens i Bani Walid, der Gaddafis styrker også har kontroll.Både Den internasjonale straffedomstolen (ICC) og Interpol har utstedt arrestordre på Gaddafi.

Torsdag kom det også meldinger om at Muammar Gaddafis etterlyste sønn Mutassim har flyktet fra sin fars fødeby Sirte og skal være på vei sørover, ifølge en talsmann for den libyske revolusjonsstyrken.

– Det siste vi vet om ham er at han forlot Sirte søndag, sier Ahmed Bani, talsmann for revolusjonsstyrken til TV-stasjonen Al Jazeera.

– Vi pågrep en av Gaddafis leiesoldater, og han bekreftet dette for oss, sier Bani.
Den libyske revolusjonsstyrken har i flere uker forsøkt å ta kontroll over Sirte, men har hele tiden blitt slått tilbake av Gaddafi-tro soldater, som fortsatt holder stand inne i byen.

Torsdag var det igjen harde kamper i Gaddafis fødeby Sirte, der Gaddafi-tro styrker fortsatt holder stand. Revolusjonsstyrkene har i ukevis forsøkt å innta byen, uten å lykkes.

SISTE NYTT

Siste nytt