NRK Meny
Normal

Skulderklapp til McCain

Nattens vinner i det republikanske nominasjonsvalget ble i kveld mottatt i Det hvite hus og formelt gratulert av president Bush.  

President George W. Bush og senator John McCain
Foto: Ron Edmonds / AP

- Han kommer til å vinne, sa George W. Bush og klappet sin tidligere rival John McCain jovialt på skulderen.

Det er delte meninger om hvorvidt støtten fra Bush vil hjelpe McCain i kampen for å bli president. Bushs popularitet hos velgerne er rekordlav, 10 måneder før han går av.

Privatlunsj

- Han kommer til å bli den presidenten som er bestemt nok til å slå en fiende og med et hjerte stort nok til å elske de som lider, sa Bush da han sto sammen med John McCain og hans kone Cindy i Rosehagen foran Det hvite hus.

Se: Bush danset på trappa

Bush danser

Presidenten tok en dans mens han ventet på McCain utenfor Det hvite hus.

Foto: JIM WATSON / AFP

Da hadde de først spis lunsj sammen i presidentboligen, der McCain ble  mottatt på linje med de største utenlandske celebritetene. På denne måten ga den ene republikaneren den andre litt presidentglans, noe som kan bli godt å ha med i resten av valgkampen.

Det er ikke vanlig at den sittende presidenten går offentlig ut med støtte til en av flere republikanske kandidater.

Bare McCain

Men nå står McCain alene igjen på valen, og ble derfor invitert inn i varmen i Det hvite hus.

Først på senvåren, eller kanskje først i august, blir det klart om hans motstander heter Barack Obama eller Hillary Clinton.

På pressekonferansen etter lunsjen ble det ikke sagt noe om hvorvidt presidenten har tenkt å kaste seg inn i valgkampen til McCain. Men etter å ha takket Bush, sa McCain dette: 

 - Jeg håper han vil drive kampanje for meg så mye han kan, med den travle timeplanen han har. 

Rivaler og bakvaskelse

De to var bitre rivaler under nominasjonsvalget i 2000. Og kampanjen til Bush ble beskyldt for å ha satt ut ryktene i bakvaskelseskampanjen mot McCain. Begge reiste rundt og holdt valgmøter i Sør-Carolina - en stat der rasisme er en ømfiendtlig sak, av historiske grunner. 

Les også: En skitten tradisjon

Det mest hårdnakkede ryktet var at John McCain hadde fått barn utenfor ekteskap med en svart kvinne. McCain har en adoptert datter fra Bangladesh.

Men under Bush-kampanjen fire år senere støttet McCain Bush høyt og tydelig. Siden har han blant annet vært en viktig støttespiller for Bush-administrasjonens Irak-politikk.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt