Hopp til innhold

G8: Fra klima til atomvåpen

G8-møtet i Tyskland samler lederne for verdens rikeste land i disse dager. Samtidig skaper Russlands trussler om å rette sine raketter mot Europa, og USAs manglende vilje til å gå med på en felles klimaavtale stor spenning forut for toppmøtet.

Japans statsminister Shinzo Abe

G8-lederne ankommer i tur og orden Rostock og Heiligendamm onsdag 6. juni. Her er japans statsminister Shinzo Abe.

Foto: MICHAEL URBAN / AFP

Hva er G8?

G8 er en uformell gruppe, bestående av verdens rikeste land, som årlig møtes for å diskutere aktuelle politiske, så vel som sosiale spørsmål.

Forumets åtte medlemmer er USA, Storbritannia, Frankrike, Tyskland, Japan, Italia, Canada, og Russland som ble et fullverdig medlem i 1998.

Det første møtet fant sted i 1975, etter at oljekrisen oppløste verdensøkonomien, men agendaen for møtet har utvidet seg til å inkludere politiske saker som atomvåpennedrustning og terrorisme.

Presidentskapet for G8 roterer årlig. Russland arrangerte toppmøtet i St. Petersburg i 2006, og til neste år står Japan for tur.

Hvem deltar?

Årest G8-møte vil finne sted mellom den 6. og 8. juni i den tyske byen Heiligendamm.

For den avtroppende britiske statsministeren Tony Blir, som går av den 27. juni i år, er dette det siste møtet han deltar på. For den nyvalgte franske presidenten, Nicolas Sarkozy, vil dette være det første møtet med G8-landene.

I tillegg vil USAs president George W. Bush, Russlands president Vladimir Putin, Italias president Romani Prodi, den japanske statsministeren Shinzo Abe, Canadas statsminister Stephen Harper, samt EUs president Jose Manuel Barroso være til stede under toppmøtet som holdes i disse dager.

Også ledere fra en rekke utviklingsland, inkludert afikanske statsoverhoder, samt internasjonale organisasjoner som FN og Det internasjonale pengefondet, har blitt invitert til å overvære det prestisjefulle møtet. 

G8-deltakere i dokkeversjon

Fra venstre til høyre: USAs president George Bush, den kanadiske presidenten Stephen Harper, Tysklands kansler Angela Merkel, Frankrikes president Nicolas Sarkozy, Russlands president Vladimir Putin, den britiske statsminister Tony Blair, Italias statsminister Romano Prodo og Japans statsminister Shinzo Abe.

Foto: HANNIBAL HANSCHKE / REUTERS

Klimaendringer

Det mest kontroversielle spørsmålet som lederne vil ta for seg, er de globale klimaendringene.

Tyskland og andre europeiske land prøver å få presset igjennom en avtale som kan erstatte Kyoto-avtalen, som utløper i 2012.

I den nye avtalen vil det være strengere begrensninger for klimagassutslipper. Tyskland har allerede foreslått reduksjoner på 50 prosent i klimagassutslipp innen år 2050.

USA, som ikke har signert Kyoto-avtalen, er derimot imot forpliktende faste mål for reduksjon av klimagasser, og kommer trolig til å stemme imot en slik avtale.

Den amerikanske presidenten planlegger heller å arrangere et møte for de 14 landene med størst klimagassutslipp i håp om å få i stand en klimavtale innen 2008.

Forslaget har blitt møtt med vantro av flere internasjonale ledere som er kritiske til at planer opererer utenfor FN-systemet.

Atomvåpen

Russland har truet med at landet kan komme til å forlate CFE-avtalen som følge av USAs planer om å utplassere et rakettskjold i Tsjekkia og Polen. Dette temaet vil trolig komme til å dominere toppmøtet.

Russerne har lenge vært misfornøyde med USAs planer, som de mener vil destabilisere atomopprustningen.

USA på sin side hevder at de ønsker å gjennomføre sine planer for å forsvare seg på stater som Iran og Nord-Korea, og at de ikke retter sine mål mot Russland.

Fattigdom i Afrika

Under G8 toppmøtet i Gleneagles i Skottland for to år siden, lovte verdenslederne å fordoble sin bistand til Afrika for å redusere fattigdommen.

Men hittil er disse løftene ikke blitt oppfyllt.

Dette til tross, har høyere priser på råvarer og den afrikanske økonomien vokst seg større enn forventet.

Nå ønsker Tyskland at G8 skal øke sin private investering i Afrika, samt spytte inn mer penger for å takle HIV- og Aids-krisen.

Vertslandet vil også foreslå et microkreditfond for Afrika for å kunne låne ut penger til små gründere som ønsker å starte en bedrift.

Globalisering og handel

Tyskernes planer om å bruke G8-møtet til å finne en mer sosial form for globalisering vil trolig bli møtt med motstand fra USA og Storbritannia.

Tyskland ønsker å regulere hedgefond, som bruker penger fra rike private investorer til å satse i bedrifter og valutaer.

Men ledere vil trolig ytre sin bekymring for den stadig økende ”globale ubalanse”.

Regional sikkerhet

Russland er også tilbøyelig til å komme på kant med G8-land når det gjelder de viktigste regionale spørsmål.

Overfor Kosovo opponerer Russland mot en plan som skal gi provinsen uavhengighet fra Serbia etter år med FN-styre og beskyttelse av en NATO-ledet fredsbevarende styrke.

Russland er også imot tøffere sanksjoner mot Iran for å tvinge landet til å gi opp sitt atomprogram, etter kritikk fra Det internasjonale atomenergibyrå og vestlige nasjoner.

SISTE NYTT

Siste nytt