Hopp til innhold

Pengedryss over nye demokratier

G8-møtet lover de nye arabiske demokratiene milliarder i støtte. Samtidig gjør "Den arabiske våren" en løsning på Palestina-spørsmålet til en hastesak, sier president Barack Obama.

Frankrike - G8-møtet i Deauville

Presidentene Obama og Sarkozy vil ha fortgang i fredsarbeidet i Midtøsten.

Foto: Philippe Wojazer / Ap

G8-møte: Nicolas Sarkozy og Abdelaziz Bouteflika

President Sarkozy ønsker sin algeriske kollega Abdelaziz Bouteflika velkommen til G8.

Foto: Reuters
G8-møte, Angela Merkel og Amr Mussa

Tysklands Angela Merkel og sjefen for Den arabiske liga, Amr Mussa.

Foto: Reuters

"Vi, medlemmene av G8, gir vår sterke støtte til aspirasjonene bak "Den arabiske våren" og til Irans innbyggere", skriver lederne av verdens sju største økonomier og Russland i en sterk støtteerklæring.

Pengedryss

Samtidig har de åtte gått sammen om en pakke til en verdi av rundt 120 milliarder kroner for å finansiere overgangen til nye og - forhåpentligvis - langt mer demokratiske regimer i Tunisia og Egypt.

Sjenerøsiteten viser ikke minst demokrati-demonstranter i resten av araberverdenen, og Iran, som ikke er arabisk, at det er økonomisk hjelp i vente til de som klarer å kvitte seg med gamle diktatorer.

G8-lederne roser myndighetene i Egypt og Tunisia for å ha presentert planer for hvordan de vil sikre økonomisk stabilitet og en vekst som vil komme innbyggerne til gode.

Egypt har alt vedtatt å be Pengefondet og utviklingsbankenes om hjelp. Og Tunisia har søkt internasjonale institusjoner om å få gunstige lån.

Som et direkte svar på dette, vil de ulike internasjonale låneinstitusjonene stille mer enn 120 milliarder kroner til rådighet for Egypt og Tunisia de neste to årene, lover de åtte lederne i slutterklæringen fra G8-møtet i Deauville i Normandie.

Lederen for Tunisias overgangsregjering, statsminister Beji Caid Essebsi, deltok på deler av toppmøtet i Nord-Frankrike sammen med flere arabiske og afrikanske ledere.

Truer Syria

"Vi oppfordrer Syrias ledere til å stanse maktbruken og truslene mot det syriske folket, og til å besvare dets forståelige krav om ytringsfrihet og universelle rettigheter og håp", skriver de åtte lederne, som sier de er sjokkerte over drapene på de mange fredelige demonstrantene.

De truer med "ytterligere tiltak" hvis dette ikke skjer. I det første utkastet til uttalelsen het det at de ville gå til FNs sikkerhetsråd med saken hvis voldsbruken ikke opphørte. Men trusselen om Sikkerhetsrådet er fjernet fra den endelige versjonen.

"Vi er overbevist om at Syrias eneste mulighet til å spille en positiv rolle i regionen, er gjennom å innføre meningsfulle reformer og demokrati", skriver G8-lederne.

Bare minutter etter at erklæringen var sendt ut, kom det meldinger om at solatene skjøp med skarpt mot en demonstrasjon i nærheten av Deraa i Syria og at tre demonstranter i byen Dael var skutt og drept av sikkerhetsstyrker.

- Gaddafi må gå

På pressekonferansen etter toppmøtet sa president Obama at det var gjort framskritt i kampanjen mot Gaddafi i Libya.

- Men FN-mandatet om å beskytte sivile kan ikke fullføres så lenge Gaddafi fortsatt befinner seg i Libya, og kommanderer sine styrker til å angripe det libyske folket, sa Obama.

Og G8-lederne har spurt Russland om å hjelpe til med å oppnå dette.

Rett etter møteslutt erklærte Russlands viseutenriksminister at russerne er klare til å gå inn i forhandlinger med Libyas hardt pressede leder, etter å ha blitt oppfordret om å mekle av G8-møtet.

Russland snur - og mekler

Russland har vært skeptisk til FN-resolusjonen som åpnet for å beskytte sivilbefolkningen i Libya mot angrep fra myndighetene. Argumentet har vært at indre anliggender i et land ikke er det internasjonale samfunnets ansvar eller oppgave.

Men nå er også russerne enig i at Gaddafi ikke lenger har legitimitet, slik det heter i slutterklæringen fra dagens møte.

Statsminister Putin og president Medvedev har ikke vært helt samstemte - Putin er langt mer kritisk til NATOs bombing enn Medvedev.

Også i natt er det meldt om kraftig bombing av Gaddafis baser i Libyas hovedstad Tripoli.

Det palestinske spørsmålet

Verten, Frankrikes president Nicolas Sarkozy, og president Obama er enige om at den demokratiske utviklingen i Nord-Afrika og Midtøsten har gjort arbeidet for fred mellom palestinere og israelere til en hastesak.

Video Obama og Sarkozy på G8-møtet

Obama og Sarkozy på G8-møtet

- Jakten på en fredsløsning haster mer, ikke mindre, nå, sa Obama.

Han og Sarkozy sier de har avtalt en tett koordinering i jobben med å få partene til å samarbeide for å få gjenetablert et Palestina som er selvstendig og et Israel som er trygt.

SISTE NYTT

Siste nytt