G8 med offensivt klimavedtak

G8-landene går inn for å redusere utslippene av drivhusgasser med 80 prosent innen år 2050.

Jose Manuel Barroso ankommer G8-møtet

EU-kommisjonens president Jose Manuel Barroso ankommer G8-møtet.

Foto: MICHEL EULER / AFP

USA er i tillegg villig til å begrense den globale oppvarmingen til 2 grader, ifølge EU. Det er første skritt på veien til et felles klimamål for G8-landene.

– Dette var ikke mulig for ett år siden. Nå har våre amerikanske partnere akseptert målet vårt, og det er et fremskritt, sa EU-kommisjonens president José Manuel Barroso under G8-møtets første dag.

Ifølge Barroso stiller amerikanerne seg bak målet om å begrense den globale oppvarmingen til et maksimum på to grader. Flere forskere har varslet om katastrofale klimaforandringer dersom denne grensen overskrides.

Optimismen fikk seg likevel en knekk da Kinas president Hu Jintao reiste hjem fra arrangementet i italienske L’Aquila for å konsentrere seg om uroen i Xinjiang-provinsen.

Da hadde verten, Italias president Silvio Berlusconi, allerede snakket om Kinas motvilje mot klimatiltak. Kina var blant landene som ikke ville støtte 2-gradersmålet under fjorårets G8-møte.

Droppet reservevaluta

Samtalene i jordskjelvrammede L’Aquila begynte som et tradisjonelt G8-møte, før flere land slutter seg til diskusjonene. I tillegg til klimaproblemene er det økonomiske utfordringer som dominerer dagsordenen.

Ifølge et kommuniké nyhetsbyrået AFP har fått tak i, mener G8-lederne at det fortsatt er behov for finansiell stimulans for å stable verdensøkonomien på beina.

– Vi forplikter oss til å fortsette med makroøkonomiske krisepakker og prisstabilisering. I tillegg er det nødvendig å legge strategier som kan sikre finansiell stabilitet på lengre sikt, heter det i skrivet.

Samtidig kunne nyhetsbyrået Reuters presentere lekkasjer fra flere utkast til møtedokumenter fra L’Aquila. Blant annet skal diskusjonene om en ny global reservevaluta være utelatt fra utkastene.

Kina og Russland har tidligere luftet muligheten for at en slik valuta kan overta for den amerikanske dollaren som internasjonalt betalingsmiddel.

Obama debuterte

G8-møtet i Italia blir USAs president Barack Obamas debut i det mektige klubben.

Obama ankom Italia onsdag, etter et besøk i Moskva. I tillegg til å delta på de tre dager lange samtalene i L’Aquila skal han møte statsminister Silvio Berlusconi og pave Benedikt XVI.

Obama skal dessuten ta en titt på den delvis gruslagte byen som huser møtet.

L’Aquila ble rammet av et voldsomt jordskjelv i april, og det er etterskjelv i byen omtrent hver eneste dag. Berlusconi valgte å legge møtet hit for å vise solidaritet med naturkatastrofens ofre.

Ifølge geologer er det ingen større fare for noen kraftige skjelv denne uka. De internasjonale samtalene blir imidlertid avlyst dersom de skulle ta feil.

Gir Iran frist

G8-landene gir forhandlinger om Irans atomprogram en sjanse. Men innen september ønsker stormaktsklubben å se resultater.

Etter å ha diskutert med de andre lederne i åttelandsgruppen, sa Frankrikes president Nicolas Sarkozy at situasjonen vil bli vurdert på nytt under G20-møtet i Pittsburgh 24. og 25. september.

– Om det på det tidspunktet ikke er framgang å spore, må vi ta noen avgjørelser, sa Sarkozy.

I en annen uttalelse understreker G8-landene at de er innstilt på å bruke diplomati i det iranske atomspørsmålet.

Les også: - 75.000 barn dør under G8-møtet

Les også: 40 G8-demonstranter pågrepet

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt