NRK Meny
Normal

- Moland er for syk for retten

Morten Furuholmen mener Tjostolv Moland fortsatt er for syk til å møte i retten i morgen.

Moland og French og deres advokat Morten Furuholmen
Foto: Fotomontasje: Tore Meek / Scanpix

Furuholmen har snakket med deres kongolesiske advokat Guillaume Likwala, og han kan, ifølge Furuholmen, fortelle at Moland fortsatt er innlagt på sykehuset i Kisangani og at det er lite sannsynlig at han er frisk nok til å møte i retten i morgen.

– French møter

Joshua French derimot møter.

– Moland er for dårlig for å møte i retten, mens French er syk, men ikke syk nok, sier Furuholmen til nrk.no

Retten oppnevnte i forrige uke tre lokale leger til å undersøke Moland etter at han viste tydelige tegn til sykdom under rettssaken forrige torsdag. De skal levere hver sin rapport, og rapportene er lovet ferdige onsdag.

Furuholmen har ikke fått rapporten, men baserer sine uttalelser på samtaler med Likwala, som har vært i kontakt med de to draps- og spiondømte nordmennene i Kongo.

– På bedringens vei

Utenriksdepartementets representant i Kisangani mener de to nordmennene har blitt bedre etter at de har fått behandling for malaria.

– Etter min vurdering er Moland bedre enn da han ble lagt inn i forrige uke. French er også i bedring etter at det lyktes å få inn malariamedisin til ham i fengselet tirsdag kveld, sier UDs representant i Kisangani, Anja Hem til NTB.

Ankesaken ble avbrutt i forrige uke etter at Moland i retten viste tydelige tegn på sykdom. Han ble lagt inn på sykehus og er blitt undersøkt av tre leger oppnevnt av retten. Både aktor og dommeren har sagt at de tror Moland spiller at han er syk.

En rapport fra legen som tidligere har behandlet Moland, ble i forrige uke avvist av retten fordi legen ikke var autorisert til å undersøke fanger i fengselet. Legen har fått problemer med myndighetene etter det.

UD-representant Hem sier at det er en viss usikkerhet om saken virkelig starter igjen torsdag, men inntil onsdag ettermiddag var det ikke kommet beskjed om noe annet. Hun regner med at retten vil bli satt etter planen torsdag formiddag.

– Blir utsatt i fjorten dager

Furuholmen tror retten nå vil bli utsatt i fjorten dager i påvente at klientene hans kan komme seg etter malaria-sykdommen.

– Jeg tror vi vil få en ny utsettelse, slik at Moland igjen kan møte i retten, sier Furuholmen.

I forrige uke ble det klart at misjonær Rune Edvardsen vil reise til Kongo sammen med et norsk legeteam og Molands mor, Mathilde Moland.

– De reiser ned om en fjorten dagers tid om ikke før, sier Furuholmen som samarbeider med Edvardsen om prosjektet.

Har kontakt med Utenriksdepartementet

Furuholmen har tidligere sendt et brev til både Utenriksdepartementet, Justisdepartementet og Forsvarsdepartementet og bedt dem engasjere seg mer aktivt i saken:

  • Utenriksdepartementet fordi Moland og French er beskyldt for å ha handlet etter oppdrag fra Norge.
  • Forsvarsdepartementet fordi de to sitter tiltalt for en militær domstol hvor det vises til deres bakgrunn i det norske militæret.
  • Justisdepartementet fordi Furuholmen har bedt dem jobbe for å få Moland og French utlevert til Norge for eventuelt å kunne sone her. Han mener også JD må utrede hvilke internasjonale plikter Kongo har overtrådt.

Justisdepartementet svarte da i et skriv som er datert 22. september i år, at de vurderte «å ta opp spørsmålet om mulig soningsoverføring med kongolesiske myndigheter ved en eventuell rettskraftig fellende dom.»

De svarte også at det ble holdt løpende kontakt med UD i saken.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt