NRK Meny
Normal

Furuholmen ber Moland trå til

Tjostolv Moland blir bedt om å være mer direkte og engasjert når han skal forklare seg i ankesaken i Kongo i dag.

Joshua French og Tjostolv Moland prater med Morten Furuholmen

Advokat Morten Furuholmen prater med Joshua Frech og Tjostolv Moland under rettssaken på tirsdag.

Foto: Kristian Aanensen / NRK

Kristian Aanensen i Kisangani
Foto: NRK

De to draps- og spiondømte nordmennene som sitter fengslet i Kongo har blitt rådet av sin norske advokat til å forklare seg i retten.

Detaljert og engasjert

I dag er det ventet at Moland skal avgi sin forklaring om hva som skjedde den skjebnesvangre maikvelden i år da Abedi Kasongo ble skutt og drept i Øst-Kongo.

- Moland kommer til å gi en detaljert forklaring om både spionanklagen og drapsanklagen, sier deres norske advokat, Morten Furuholmen, til nrk.no.

Furuholmen mener Moland må være direkte og engasjert når han skal forklare seg i dag.

- Rådet jeg har gitt ham er at han må være detaljert og utdypende når han forklarer seg overfor dommeren. Jeg også sagt at han bør være ganske direkte og engasjert på de punktene han mener er viktig, sier Furuholmen.

- Jeg mener han bør trøkke til når det gjelder alle anklagene. Det er naturlig at han begynner med spionanklagene, og at han setter det i et perspektiv som saken fortjener. På det punktet kan han være noe frimodig, men på ingen måte fornærme tribunalet. Det samme mener jeg han også kan være når det gjelder drapsdommen.

- Et særdeles dårlig råd

Tjostolv Moland og Joshua French nektet å forklare seg for militærtribunalet gjennom hele den forrige rettsrunden fordi de mente at de ikke fikk en rettferdig rettsprosess, men nå har de tydeligvis kommet på andre tanker.

- Det at de ikke har forklart seg tidligere mener jeg er et særdeles dårlig råd, sier Furuholmen.

Både norske og britiske myndigheter har hele tiden gjort det klart overfor kongolesiske myndigheter hva de mener om dødsdom. Etter det NRK forstår jobber forsvaret til de to nordmennene i første rekke med å få dem frikjent fra spiondommen.

- Vi tar begge anklagene veldig seriøst. De er jo dømt til dødsstraff ganger fem, men det er mulig at det bevismessig er større utfordringer opp i mot drapsdommen, sier Furuholmen, som brukte hele gårsdagen sammen med de to i fengselet.

Utfyller hverandre godt

- Jeg tror ikke forsvarer Likwala har brukt så mye tid på å snakke med Moland og French om forsvarsstrategi. Han har gjort en god figur så langt, for all del, men han har nok vært mer opptatt på det juridiske. Så her tror jeg egentlig at vi utfyller hverandre ganske bra, sier Furuholmen.

Forrige rettsdag var, som flere ganger tidligere, preget av tolkeproblemer, men etter sigende skal det være en ny tolk til stede under rettssaken i dag.

- Dette er en person som jobber for FN her i Kongo, og som forhåpentligvis er bedre i engelsk enn de som tidligere har vært brukt i retten. Jeg har fortalt Likwela om den nye tolken og han vil snakke med dommeren igjen, sier Furuholmen.

Som på tirsdag er det ventet at Moland og French vil ankomme retten et sted mellom klokken 09.30 og 10.00, og at retten vil bli satt før klokken 11.00.Tidligere erfaringer har imidlertid vist at ting kan ta tid, og at uforutsette hendelser kan dukke opp.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt