Furore over kanin i Mandelas øre

Skulptørene lagde en bronsekanin inne i øret på den ni meter høye Mandela-statuen. Nå har regjeringen i Sør-Afrika beordret kaninen fjernet.

Nelson Mandela-statue med kanin i øret

Den lille kaninen i øret på Mandela-statuen blir tatt dårlig imot av myndighetene i Sør-Afrika.

Foto: Stringer / NTB Scanpix

Regjeringen ønsker å gjenreise verdigheten til statuen, sier en talsmann til BBC.

Skulptørene skal angivelig ha satt inn kaninen som en signatur, og for å vise til hastverket de hadde med å fullføre skulpturen. Ordet for kanin er nemlig «haas» på språket afrikaans, noe som også betyr hast på samme språk.

Men å lage kaninen tok kunstnerne seg tydeligvis tid til.

– Må ha kikkert

Skulptørene bak statuen, Andre Prinsloo og Ruhan Janse van Vuuren, sier de la inn kaninen etter at myndighetene nektet å la dem inngravere sine signaturer på buksene på statuen, skriver den sørafrikanske avisen Beeld, ifølge BBC.

Prinsloo mener at symbolet ble gjemt i øret og dermed ikke går utover statuen.

– Du trenger en lang linse eller kikkert for å se den, sier skulptøren, som hevder mange så statuen på nært hold under arbeidet med den, men at ingen oppdaget kaninen da.

Avduket i desember

Statuen er ni meter høy og står i ved regjeringens hovedkvarter i Pretoria. Den ble avduket 16. desember, dagen etter Mandelas begravelse.

Nelson Mandela ble Sør-Afrikas første svarte president i 1994 og ble tildelt Nobels fredspris sammen med Frederik Willem de Klerk i 1993.

Han døde 5. desember i fjor, 95 år gammel.

Nelson Mandela-statue

Nelson Mandela-statuen ble avduket i Pretoria 16. desember.

Foto: Alexander Joe / NTB Scanpix

SISTE NYTT

Siste nytt