Funnet 50 timer etter massakren

GARISSA (NRK): En 19-åring er funnet på høyskolen i Garissa, to døgn etter at angrepet startet. Gjemt i et skap våget hun seg først ut da hun hørte stemmen til en av lærerne sine.

19-åring

Trygt ved mors side etter å ha blitt funnet i et skap på høyskolen lørdag morgen av politiet. Fysisk skal hun være i god form, men blir nå undersøkt på sykehuset.

Foto: NOOR KHAMIS / Reuters

Den kvinnelige studenten ble funnet lørdag morgen i et skap på høyskolen i Garissa, hvor hun søkte tilflukt da terroristene gikk til angrep torsdag morgen, melder BBC. Nær 150 mennesker ble drept under massakren, og 19-åringen skal først ha våget seg ut da hun hørte en kjent stemme.

Politiet hørte lyder i skapet, men måtte få hjelp av en lærer til å overbeviste studenten om at de ikke var fra al-Shabaab og at det var trygt å komme ut. Først da våget hun å åpne skapdøren.

Dehydrert og i sjokk ble hun hjulpet ut av moren sin og brakt til sykehuset, der hun nå undersøkes av leger, forteller Arnolda Shiundu i Kenya Røde Kors til NTB.

Ruto

Studenten Ruto unnslapp såvidt døden ved å gjemme seg under en seng på høyskolen.

Foto: Sverre Tom Radøy / NRK

Unnslapp såvidt

I Garissa møter NRK en annen student som overlevde massakren ved å søke tilflukt under en seng.

– Klokken var fem da jeg hørte skudd og løp ut av rommet mitt, men jeg visste ikke hvor jeg skulle løpe. Plutselig var vi flere i et rom med èn seng som vi krøp under. Terroristene kom og drepte flere i rommet mens vi lå under senga. Jeg unnslapp døden så vidt, og takker min gud for å være i live, forteller studenten Ruto til NRK.

Ruto har tatt plass i bussen fra Youth Service der studentene sitter på rekke og rad, klare for avreisen til Nairobi hvor de skal samles til nye avhør. Noen trenger mat, alle trenger hjelp til å bearbeide sjokket. Guvernøren tar farvel og gir hver av dem 1000 shilling, omlag 85 kroner, før bussene kjører avgårde.

Garissa

Studentene evakueres til Nairobi der avhørene vil fortsette.

Foto: Sverre Tom Radøy / NRK

Fem pågrepet

Fem personer er så langt pågrepet etter terrorangrepet. To av dem ble funnet inne på skoleområdet mens tre andre ble pågrepet idet de forsøkte å flykte til Somalia, opplyser kenyanske myndigheter.

Buss fra Garissa

Guvernøren gir hver student 1000 shilling, omlag 85 kroner, før reisen til Nairobi.

Foto: Sverre Tom Radøy / NRK

Byens fylkesguvernør er overbevist om at terroristene fikk hjelp av personer i lokalbefolkningen i Garissa.

– Al Shabaab må ha støttespillere blant våre egne.Terroristene ble fraktet til universitetet av en lokal person, sier fylkesordfører Nadif Jama Aden, til NRK.

Likhus

En mann forsøker å se gjennom vinduet på likhuset i Garissa. Sjokk og sinne preger byen etter terrorangrepet.

Foto: NOOR KHAMIS / Reuters

Truer med nye angrep

Al Shabaab hevder at studentmassakren i Garissa bare er det første av flere angrep på sivilbefolkningen i Kenya fremover, der byer «skal bade i blod».

Al Shabaab skriver i en e-post at «ingen forebygging eller sikkerhetstiltak vil kunne garantere sikkerheten deres, hindre et nytt angrep eller avverge et nytt blodbad fra å skje i byene deres», melder Al Jazeera.

Terrorgruppen krever at den kenyanske regjeringen «stanser sin undertrykkelse», og hevder at angrepene vil fortsette frem til «alle muslimske land er satt fri fra den kenyanske okkupasjonen».

SISTE NYTT

Siste nytt