Full krise i øst-Aleppo: – Tomt for FN-mat og alle sykehus er bombet

Krigen raser og beleiringen fortsetter. Jan Egeland sier behovene ikke kunne vært større. I går ble minst 32 sivile drept.

SYRIA-CONFLICT-ALEPPO

REDDET: En gutt reddes fra ruinene i Aleppo etter gårsdagens bombing. Minst 32 sivile ble drept.

Foto: AMEER ALHALBI / Afp

Bombene fortsetter å falle og ingen kommer utenfra for å hjelpe. For de over 200 000 sivile som er igjen i øst-Aleppo er situasjonen helt desperat. FN-rådgiver Jan Egeland som har forsøkt å få inn nødhjelp skriver på Twitter at det nå er helt tomt for FN-mat og at alle sykehusene er bombet.

Laster Twitter-innhold

Ifølge Egeland har opprørsstyrkene gitt grønt lys til å sende inn forsyninger, men Russland og syriske myndigheter holder igjen.

– Alt ramlet ned rundt oss

Etter noen roligere uker, begynte Russland og det syriske regimet sin lenge varslede offensiv 15. november. I går ble minst 32 sivile drept i fly- og artilleriangrep på den opprørskontrollerte delen av Aleppo.

SYRIA-CONFLICT-ALEPPO

I LIVE: Gutten bæres bort av redningsarbeidere kjent som De hvite hjelmene.

Foto: AMEER ALHALBI / Afp

– Alt bare ramlet ned rundt oss, sier Ahmad til AFP. Det franske nyhetsbyrået er en av få internasjonale organisasjoner som fortsatt har en journalist i den beleirede delen av byen. Han tok seg i går til en av de rammede bydelene. Redningsarbeiderne jobbet der i totalt mørke. Tre etasjer kollapset.

Andre steder i byen måtte de hakke løs et menneske som satt fast med den nedre delen av kroppen i bygningsmasse.

Den russiske-syrisk offensiven fortsetter med full styrke

– Det var en opptrapping på kvelden, sier Rami Abdel Rahman til nyhetsbyrået AFP. Han leder Syrian Observatory for Human Rights, en eksilgruppe som overvåker krigen. Opposisjonskilder i Aleppo sier til nyhetsbyrået Reuters at regimestyrkene forsøker å splitte den opprørskontrollerte delen av byen i to.

TOPSHOT-SYRIA-CONFLICT-ALEPPO

PÅ OFFENSIVEN: Det syriske regimet og deres allierte rykker fram i Aleppo.

Foto: GEORGE OURFALIAN / Afp

Det syriske regimet får flystøtte fra Russland og støtte på bakken av Iran og sjiamuslimske militser fra andre steder i Midtøsten. Frankrike har beskyldt Russland for å drive «totalkrig» i Aleppo. Myndighetene og russerne mener opprørsgruppene i Aleppo er islamister.

Mens de venter på Trump

Det er samtidig stor usikkerhet om hva amerikanske Syria-politikk blir når landet skifter president i januar.

– Jeg har et annet syn på Syria enn alle andre, sa Trump i et langt intervju til The New York Times onsdag.

Men han ville ikke gå spesifikt inn hva slags politikk han tenkte seg. Da journalistene fulgte opp med spørsmål ba han om at det ikke skulle være for offentligheten.

US-DONALD-TRUMP-HOLDS-MEETING-AT-THE-NEW-YORK-TIMES

VILLE IKKE SVARE: Donald Trump ville ikke gi noen detaljer om hvordan Syria-politikken ble i et intervju med The New York Times.

Foto: SPENCER PLATT / Afp

Spekulasjonene om at Syria-politikken endres til fordel for Assad og Russland fikk ekstra kraft da avisen Wall Street Journal avslørte at Trumps sønn har hatt møter med russiskvennlige forretningsfolk og syrere. Møtet skjedde i Paris i oktober.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt