Hopp til innhold

Vil gjennomgå hele bistandssamarbeidet med Uganda

Ugandas president fnyser av Norges bistandskutt etter homoloven og sier landet ikke trenger penger fra vestlige land. Utenriksminister Børge Brende vurderer derfor å gjennomgå all bistand til landet.

Ugandas president Yoweri Museveni undertegner anti-homofili-lov

Ugandas president Yoweri Museveni undertegner anti-homofili-loven som har fått Norge og flere andre land til å kutte i bistanden til landet.

Foto: JAMES AKENA / Reuters

Børge Brende

Børge Brende vil se på nye måter å drive bistand i Uganda.

Foto: Grøtt, Vegard / NTB scanpix

– Dere må leve med oss, hvis ikke kan dere ta pengene deres og dra. Uganda er et veldig rikt land. Vi trenger ikke bistand. Faktisk er bistand en del av problemet, sier Museveni etter at det ble kjent at flere vestlige land kutter i bistanden til landet.

De 50 millionene Norge har kuttet er fra en total pott på 400 millioner kroner.

Børge Brende sier i dag at han i lys av de nye uttalelsene fra Museveni vil gå gjennom hele bistandssamarbeidet med det østafrikanske landet.

– Norge driver et utstrakt samarbeid knytta til utvikling i Uganda. Da er det mer fornuftig at man prioriterer det sivile samfunnet, menneskerettighetsorganisasjoner og demokrati. De må ikke komme ut som tapere.

– Men de store pengene vi har brukt på elektrisitetsutvikling og olje for utvikling må gjennomgås, og så må vi se på om vi må legge om bistanden til Uganda helt, sier Brende til NRK.

Kutter 12 prosent

I går kunne NRK melde at Norge vil holde tilbake 12 prosent av bistanden til Uganda på grunn av landets nye lov som straffer praktisering av homofili med fengsel på livstid.

– Derfor har jeg nå valgt å holde tilbake 50 millioner kroner i bistand for inneværende år og ønsker i stedet å trappe opp støtten til organisasjoner som jobber for menneskerettigheter og demokrati i Uganda, sa Brende til NRK i går.

Ifølge Utenriksdepartementet støtter Norge menneskerettighetsarbeidet i Uganda gjennom lokale og internasjonale partnere. Dette inkluderer FNs høykommissær for menneskerettigheter, Ugandas nasjonale menneskerettighetskommisjon og frivillige organisasjoner.

– Uakseptabelt

Danmark varslet i går et tilsvarende kutt som det Norge vil gjennomføre i protest mot homolovgivningen i landet.

Fremskrittspartiets utenrikspolitiske talsmann Kristian Norheim mener Norge nå må kutte all bilateral bistand til myndighetene i Uganda.

– Jeg synes ikke at en eneste krone av norske skattebetaleres penger skal gå via ugandiske myndigheter etter at de har gjort dette vedtaket som er helt fullstendig uakseptabelt, sier Norheim til NRK.

Han vil i i likhet med Brende omdirigere pengene til frivillige organisasjoner som driver med menneskerettighetsarbeid og bistand i landet.

Påbudt å angi

Sverige har også vurdert å kutte sin bistand til Uganda med opp mot 70 millioner kroner.

Likevel ble finansminister Anders Borg den første utenlandske politikeren som besøkte landet etter at loven trådte i kraft, ifølge Sveriges Radio.

Regjeringen forklarer det med at reisen var planlagt lang tid i forveien. Borg besøkte også motstandere av loven under sitt besøk i landet.

Loven som ble vedtatt i går straffer homofile førstegangsforbrytere med opptil 14 års fengsel. For såkalt mer «alvorlige forbrytelser» risikerer de homofile fengsel på livstid.

Loven forbyr også ugandere å avstå fra å angi personer de mistenker kan være homofile.

– Homofile må rehabilitere seg selv, og samfunnet må hjelpe dem å endre legning, sa Museveni da han underskrev loven.

SISTE NYTT

Siste nytt

Biden faller på flytrappa

Øyeblikkene som kan felle Biden

Det startet med noen fall, et feil navn her og der, antydninger om dårlig hukommelse. Nå vakler den amerikanske presidenten mer enn noen gang.

Donald Trump, som fortsatt sier han skal få slutt på krigen i Ukraina,

Trump snakket med Zelenskyj – lover å få slutt på krigen

Donald Trump snakket fredag med Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj. Trump gjentar at han vil få slutt på krigen i Ukraina.

Demonstranter utenfor det statlige TV-byrået i Dhaka, 19. juli Her står fire mennesker i forgrunnen. En av de holder armene ut, og de bærer kjepper. I bakgrunnen ser en flere demonstranter og røyk.

Opptøyene eskalerer i Bangladesh: Regjeringen innfører portforbud og setter inn militæret

Studentopptøyene i Bangladesh har så langt krevd minst 105 menneskeliv. Fredag stormet demonstrantene et fengsel i hovedstaden Dhaka, og flere statlige nettsider er blitt hacket.