NRK Meny
Normal

Full forvirring om Marias fremtid

Selv om identiteten til piken som ble funnet i en romleir i Hellas nå er avklart, er det helt uklart hvor hun skal bo i fremtiden.

Maria

Maria er nå identifisert, men det er helt uklart hvor hun skal bo fremover.

Foto: Gresk politi / AFP

Fredag ble det klart at Maria er datter av en bulgarsk romfamilie.

Sasha Ruseva

Marias mor, Sasha Ruseva, med sin to år gamle sønn på fanget, snakket med verdenspressen utenfor sitt hjem i Nikolajeva fredag.

Foto: Stoyan Nenov / Reuters

Likevel er det helt uklart hos hvilken familien den lille piken skal bo, om hun skal bli adoptert bort og til og med hvilket land hun skal bo i.

Ønsker henne tilbake

Ekteparet Sasha (35) og Atanas (38), som er Marias biologiske familie, lever til daglig med fem av sine åtte barn i et rom i den lille byen Nikolajevo.

Moren, Sasha Ruseva sier at hun ga fra seg barnet da det var sju måneder gammel fordi hun manglet penger.

Etter at datterens identitet ble fastslått fredag sa moren at hun ønsker få barnet tilbake.

– Jeg vil gjerne få barnet tilbake hvis det er mitt. Vi har ingen penger til å ta hånd om barna, men....., sa den 35 år gamle moren uten å vite hva mer hun kunne si.

Også Marias storesøster, 14 år gamle Minka Ruseva, vil ha piken tilbake.

Hun stilte seg opp foran internasjonale journalister foran familiens fattigslige hjem i den lille bulgarske byen Nikolejav og sa at hun hadde sett bilder av Maria på TV og trodde hun var søsteren..

- Jeg liker henne veldig godt. Hun ligner veldig på meg, og jeg ønsker at hun kommer hjem. Vi kan ta oss av henne og jeg kan hjelpe moren min, sa 14-åringen til nyhetsbyrået Ap.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Gatebilde i Nikolajeva

To barn på gaten i Nikolajeva, der Marias familie bor.

Foto: Nikolay Doychinov / AFP

Etterforsker om Maria ble solgt

Bulgarske og greske myndigheter etterforsker nå om det er sant at Sasha Ruseva ga fra seg barnet på grunn av fattigdom, eller om Maria ble solgt.

– Den bulgarske påtalemyndigheten og greske myndigheter søker å oppklare om moren gikk med på å selge barnet, skriver det bulgarske innenriksdepartementet i en pressemelding.

Marias foreldre, Sasha Ruseva og Atanas Rusev, har foreløpig gått i dekning etter at huset deres i Nikolajeva ble omringet av lokale og internasjonale medier.

Tre av parets yngste barn er tatt hånd om og brakt til krisesenter, opplyser lederen for sosiale tjenester i Stara-regionen, Diana Kaneva.

Rusev-familien bor i et falleferdig hus med to rom og jordgulv på utsiden av den lille byen Nikolajeva, 280 kilometer øst for den bulgarske hovedstaden Sofia.

Bydelen der romfolket lever består av rundt 2000 mennesker og er preget av ekstrem fattigdom.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Sasha Ruseva (i midten) og Atanas Rusev

Ekteparet Sasha Ruseva (i midten) og Atanas Rusev (t.h.) med et av deres andre barn fotografert i den bulgarske byen Nikolajevo 24. oktober. Ansiktet til barnet er anonymisert av NRK.

Foto: BGNES / Afp

Til Bulgaria eller Hellas

Etter å ha besøkt hjemme til Ruseva-familien sier Diana Kaneva at Maria sannsynligvis vil bli sendt tilbake til Bulgaria og så bli adoptert bort.

– Maria vil først bli brakt til et krisesenter for familier, og etter det vil myndighetene prøve å finne en passende fosterfamilie, sier lederen for sosiale tjenester i Stara-regionen, Diana Kaneva.

Selv om bulgarske myndigheter gir uttrykk for at Maria skal bringes til landet, er det langt fra sikkert om det blir utfallet.

Hun er nå i Hellas under kontroll av organisasjonen Barnets Smil. Tidligere denne uken sa direktøren for Barnets Smil, Kostas Yannopoulos, at Marias skjebne vil bli avgjort av en gresk dommer og statsadvokat.

Barnet Smil har ikke vært tilgjengelige for kommentar etter at det ble klart at Marias foreldre er fra Bulgaria.

Vil løslates og ha tilbake Maria

Paret Maria bodde hos i Hellas, Christos Sali og hans kone Selini Sali, krever seg nå løslatt fra fengselet.

– Mine klienter vil anke saken om varetektsfengsling, sier deres advokat, Marietta Palavra, til AFP.

Paret har også gjort det klart at de ønsker seg Maria tilbake.

– De ønsker seg barnet tilbake ettersom det er de som har oppdratt henne og elsket henne. sier advokaten.

Mangler barn for adopsjon

Maria med sine adoptivforeldre fra Hellas i et bilde tatt nylig

Christos Sali og hans kone Selini Sali ønsker seg Maria tilbake.

Foto: - / Afp

I Hellas har lave fødselsrater og mye byråkrati rundt lovlige adopsjoner har ført til at stadig flere par vil kjøpe seg barn.

Senest denne uken ble et gresk par er pågrepet i Aten etter mistanke om at de har bortført et barn, opplyser politiet.

Ifølge politiet ble paret pågrepet etter at de hadde forsøkt å få registrert et åtte måneder gammelt barn som sitt eget.

Politiet mistenker imidlertid at paret, som ikke er romfolk, har kjøpt barnet for 4.000 euro fra romfolk som bor i en leir i utkanten av Athen.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt