Hopp til innhold

Full demning kan utløse flomflodbølge

Wivenhoe-demningen utenfor Brisbane er smekkfull av vann. Dersom det skulle renne over, kan det få katastrofale følger for to millioner innbyggere i Queenslands hovedstad.

Video Wivenhoe-demningen utenfor Brisbane er smekkfull av vann

Se video: Wivenhoe-demningen kan renne over når som helst.

Vannmengdene som fosser mot Brisbane er langt større enn da byen ble fullstendig oversvømt i 1974, en hendelse som førte til at myndighetene bestemte seg for å bygge nettopp denne demningen for å beskytte byen.

På grunn av langvarig tørke har vannstanden lenge vært faretruende lav i innsjøen bak demningen, som også forsyner Brisbane og deler av Gold Coast med drikkevann.

Nå er den i ferd med å renne over.

6000 svømmebasseng i sekundet

En talskvinne for vannverket i Queensland sier til avisa Courier Mail at man ikke har noe annet valg enn å åpne alle fem slusene og slippe ut enorme mengder vann regelmessig for å lette på trykket.

– Hvis vi ikke gjør det nå, er det fare for mye verre oversvømmelser senere. Vi må ha kontroll over utslippet, vi vil unngå at det renner over demningen, sier hun.

Tirsdag slipper demningen ut rundt 12.000 kubikkmeter vann i sekundet. Den berømte flommen i 1974 skal til sammenligning ha sendt 9800 kubikkmeter vann i sekundet nedover Brisbane-elva.

Ifølge Courier Mail tilsvarer utslippet nå 6000 fulle svømmebasseng i sekundet, mot 4000 tidligere på morgenen.

Det er foreløpig uklart hvor store konsekvensene vil bli for Brisbane, der elva som går gjennom sentrum allerede har gått over sine bredder flere steder.

Se lista over de berørte områdene (ekstern lenke)

Bølge på vei

Ifølge Queenslands guvernør Anna Bligh holder myndighetene og vannverket på å beregne hvor mye vann demningen tåler, skriver Sydney Morning Herald.

«Veggen» av vann som dundret gjennom Toowoomba mandag skaper nå store problemer i Lockyer Valley utenfor Brisbane.

– Denne bølgen som vi så i går er på vei gjennom dalen akkurat nå. Vi jobber med nye beregninger for å finne ut hva dette betyr for vannstanden i Wivenhoe-demningen. Dette er en kritisk og alvorlig situasjon, sier Bligh til ABC.

Les: 70 fortsatt savnet i Australia

En Youtube-video fra Toowomba viser hvor fort flommen vokste og tok med seg biler nedover gatene i sentrum:

Ny vannrekord

Tirsdag ettermiddag opplyste vannverket at kapasiteten til Wivenhoe-demningen var strukket til 190 prosent. Det er ny rekord, og nærmer seg faretruende bristepunktet, som er beregnet til 225 prosent.

– Utslippene blir gjort i samråd med det meteorologiske instituttet og lokale byråd for å begrense skadevirkningene nedover elven der det er mulig. Husk at dette er nødvendig for videre sikker drift av demningen, heter det i en uttalelse fra vannverket.

Vannmassene skaper uansett problemer for alle som bor i lavtliggende strøk langs elva, og i Ipswich rett utenfor Brisbane omkom en fire år gammel gutt tirsdag.

Dermed har ti mennesker mistet livet som følge av flommen etter nyttår.

Brisbanes ordfører, Cambell Newman, anslår at 6500 hjem vil gå tapt når flomtoppen er nådd i Brisbane. Ytterligere 16.000 hjem vil trolig bli rammet av oversvømmelser, noe som har fått mange til å flykte fra byen.

Flom i Lockyer Valley utenfor Brisbane

Lockyer Valley utenfor Brisbane sliter tirsdag med store vannmasser.

Foto: EDDIE SAFARIK / Afp

Flere smekkfulle demninger

Problemene med overfylte demninger forplanter seg flere steder i delstaten. Nord for Wivenhoe-demningen ligger Somerset-demningen, som har nådd en kapasitet på 176 prosent. Der øker også vannmengdene.

– Mens betydelige mengder vann flyter inn i Wivenhoe-innsjøen fra Somerset-demningen, fortsetter vannstanden å øke, sier vannverkets talsmann.

Alle slusene er også åpnet i North Pine-demningen, og vann har allerede rent over kanten på Wyaralong-demningen nord for Beaudesert. Demninger på Gold Coast står også på vid gap, og slipper ut rundt 8000 megaliter vann daglig.

Av 23 demninger i sørøst-Queensland er 17 over makskapasiteten, og tre har åpnet nødslusene.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

SISTE NYTT

Siste nytt