NRK Meny
Normal

Full blokade av Libanon

Israel innfører blokade av Libanons havner som svar på at Hizbollah har tatt israelske soldater til fange. En krigshandling helt ute av proporsjoner, mener Frankrike.

Beiruts internasjonale flyplass ødelagt
Foto: H.Malla / Scanpix/AP

Israelske krigsskip er allerede på plass i libanesisk farvann og sørger for at ingen fartøy får gå til havnene, melder den israelske hærens radio.

- Israel vil stenge Libanon ute fra resten av verden ved å blokkere sjøveien, lufta og landegrensene, ifølge radioen.

Men offisielt bekrefter Israel bare den delen som gjelder libanesisk farvann og landets havner.

Vil bombe Haifa

- Libanons havner blir brukt til å sette i land både terrorister og våpen til terrororganisasjonene som opererer i Libanon, sa en talsmann fra Israels hær.

Målet er ifølge israelerne å tvinge Libanons regjering til å ta kontroll over Sør-Libanon, som i dag kontrolleres av Hizbollah.

Men Hizbollah vil også sette hardt mot hardt, og varslet i ettermiddag at de vil rette angrep mot den israelske havnebyen Haifa.

- Vi vil bombe Haifa og dens forsteder hvis Beirut eller byens sørlige forsteder blir utsatt for "direkte aggresjon", heter det i en erklæring fra den syrisk-støttede militsen.

- Angrep selvstendig stat

- Israels angrep på Libanon, inkludert bombingen av flyplassen i Beirut, er en reaksjon helt ute av proporsjoner, en krigshandling, sier Frankrikes utenriksminister Philippe Douste-Blazy.

Frankrike utenriksminister Philippe Douste-Blazy
Foto: Arkivfoto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix

- I flere timer ble flyplassen i en helt selvstendig stat, som også er en venn av Frankrike, bombet. Dette er en overdreven reaksjon, en krigshandling, sier Douste-Blazy.

Han fordømte også Hizbollahs rakettangrep mot Israel og tilfangetakelsen av de to israelske soldatene. 

- Dette er uansvarlige handlinger, sa han.

- Den eneste løsningen er at begge parter tar til fornuft.  

- Rett til å forsvare seg

USAs president George W. Bush sa under sitt Tysklands-besøk i dag at Israel har rett til å forsvare seg selv "mot terrorist-handlinger", men ikke å svekke regjeringen i Libanon.

Under demobiliseringen av de ulike militsene i Libanon fikk Hizbollah-geriljaen beholde sine våpen og styrker og ble definert som en frigjøringsbevegelse.

I går gikk Hizbollah-milits til angrep på en israelsk grensepost i et omstridt grenseområde. De drepte sju israelske soldater og tok to soldater til fange.

 

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt