Hopp til innhold

Fuglesang på ISS

Christer Fuglesang og resten av mannskapet ombord i "Discovery" er fremme på ISS. Nå venter tidenes tøffeste oppdrag.

"Discovery" og ISS
Foto: NASA TV / REUTERS

Etter en dag og 20 timer 24 minutter i verdensrommet koblet "Discovery" seg til Den internasjonale romstasjonen (ISS) mandag kveld.

Dette er sjuende gang "Discovery" besøker ISS og 20. gang romstasjonen får besøk fra jorden.

Lukene mellom de to fartøyene vil først bli åpnet etter flere timers testing for å sikre at koblingen er tett. Mens dette arbeidet pågår vil romstasjonen bevege seg inn over det sentrale Australia.

Tidenes vanskeligste

I løpet av åtte dager skal to lag på to astronauter ut på tre romvandringer for å utføre det NASA kaller tidenes vanskeligste arbeid utført i verdensrommet.

"Discovery" på vei mot ISS
Foto: NASA-TV / AP

På tirsdag skal Christer Fuglesang og hans romkollega Robert Curbeam feste et to tonn tungt aliminium segment for å utvide ISS.

Under de to andre romvandringene skal astronautene installere nye strømkabler i den amerikanske delen av romstasjonen. Arbeidet innebærer også aktivering av solcellepaneler som ble fraktet opp under romferden i september.

Dermed vil ISS få tilgang til dobbelt så mye strøm som i dag.

"Backflip"

Før "Discovery" festet seg til ISS foretok kaptein om bord i fergen, Mark Polansky, en 360 grader baklengs rotasjon for å la mannskapet ombord i ISS ta bilder av romfergens varmeskjold.

Bildene vil bli sendt tilbake til jorden slik at NASAs eksperter kan undersøke om fergens varmeskjold fikk skader under oppskytning.

Denne "backflipen" har blitt rutine etter at skader på varmeskjoldet først til at romfergen "Columbia" brant opp under innflygning til jorden i 2002.

Første skandinav

Fuglesang er den første skandinav i verdensrommet, og da han klatret om bord i romferja holdt han opp et lite skilt der det sto Heja Sverige, heia Norge, vive l'Europe.

Fuglesangs far er norsk og den 49 år gamle astronauten tilbrakte mye tid i Norge under oppveksten.

"Discovery" foretar en 360 graders rotasjon under ISS.
Foto: NASA TV / REUTERS

 

SISTE NYTT

Siste nytt