NRK Meny
Normal

Fuglesang må trolig vente

Mørke skyer over Florida-himmelen gjør at oppskytingen av romferga "Discovery", med svenske Christer Fuglesang om bord, kan bli utsatt.

Christer Fuglesang er på vei til romstasjonen, men dårlig vær kan utsette oppskytingen
Foto: MATT STROSHANE / AFP

Selv om amerikanske værmeldere har regnet ut at det er 60 prosent sjanse for at lave regnskyer vil utsette oppskytingen, går forberedelsene som normalt ved Cape Canaveral.

Strømøbrudd

Ved 08-tiden i morges ble servicetårnet flyttet vekk fra romfergen, slik at alt nå er klart for å begynne å fylle drivstoff på de enorme tankene. Nesten to millioner liter flytende nitrogen og flytende oksygen skal pumpes inn i de 15 etasjer høye eksterne drivstofftankene.

I natt opplevde teknikerne et lite strømbrudd ved oppskytingsrampen, men de sier til Floriday Today at dette ikke skal utgjøre noen fare under oppskytingen.

Trugg landing

Oppskytingen skal etter planen skje ved 03.30-tiden natt til fredag.

"Discovery" står klar for ved oppskytingsrampen.
Foto: JOHN RAOUX / AP

Blir det en utsettelse er det nye muligheter fredag og i helgen. Men været er en konstant trussel mot enhver oppskyting. Det meldes om 70 prosent sjanse for kraftig vind fredag og 60 prosent sjanse på lørdag.

NASA tillater ikke oppskyting når det er overskyet fordi teknikerne på bakken må kunne se romfergen hele tiden i fall noe uventet skulle skje.

Skulle noe skje, må ledelsen se romfergen hele tiden mens de guider den gjennom en svært vanskelig snuoperasjon, som skal føre romfergen til rullebanen for en trygg landing.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt