Analyse

Fuglen er fløyet

NAIROBI (NRK): Hvem ga Sudans president signalet om at privatflyet kunne forlate Sør-Afrika? Det siste døgnet har det pågått et høyt spill om Afrikas forhold til vesten.

SAFRICA-AU-SUMMIT-SUDAN-ICC

TOM STOL: Ingen Omar al-Bashir var å se da Den afrikanske union hadde møte i Johannesburg i dag.

Foto: GIANLUIGI GUERCIA / Afp

Reaksjonene er sterke på at Sudans president Omar al-Bashir fikk reise fra Sør-Afrika i dag. Det skjedde mot Høyesteretts klare ordre og mot FNs innstendige ønske.

En talsperson for den sørafrikanske domstolen sier avgjørelsen ikke er i overensstemmelse med landets konstitusjon og menneskerettighetsorganisasjoner er krasse i sin kritikk.

Kenneth Roth, direktør for Humans Rights Watch, mener at da flyet tok av, forsvant håpet om rettferdighet for de tusener av ofre for grove kriminelle handlinger i Darfur.

Laster Twitter-innhold

Sør-Afrika har ennå ikke kommet med en offisiell forklaring, men en regjeringsadvokat forklarte at Bashir ikke ble stoppet fordi navnet hans ikke stod på passasjerlisten.

Fløy fra et rotete reir

I går slo Sør-Afrikas Høyesterett fast at Sudans president ikke fikk forlate landet, på tvers av regjeringens ønske. Beskjeden ble gitt til havner, grenseoverganger og flyplasser. Det var et høyt spill av domstolen mot den sørafrikanske presidenten Jacob Zuma.

Han hadde tvert imot gitt al-Bashir immunitet.

South Africa Sudan President Omar al-Bashir

Sudans president Omar al-Bashir på åpningen av det afrikanske toppmøtet i Johannesburg.

Foto: Shiraaz Mohamed / Ap

Al-Bashir er etterlyst og tiltalt av domstolen i Haag for folkemord og forbrytelser mot menneskeheten. Ifølge FN ble 300 000 drept og over to millioner drevet på flukt i Darfur. Alle medlemmer av den internasjonale straffedomstolen er pliktige til å arrestere ettersøkte og utlevere dem til Haag. Sør-Afrika er medlem.

Derfor var Sør Afrikas Høyesterett samlet igjen i dag for å vurdere om al-Bashir skulle arresteres. Var svaret ja, ville dette kollidert kraftig med hva landets regjering mente. Regjeringspartiet ANC uttalte at domstolen i Haag hadde mistet sin funksjon.

Kampen om rettsstaten

SAFRICA-AFRICA-AU-DIPLOMACY-SUDAN-ARREST

Saksmappen mot Sudans president fotografert i rettssalen i Johannesburg i dag.

Foto: MUJAHID SAFODIEN / Afp

Dramaet er en kamp om den sørafrikanske rettsstaten. Politiske beslutninger står krast mot landets høyeste domstol. Dramatikken er ikke over. Al-Bashir forlot landet mot Høyesteretts klare avgjørelse.

Hvem ga signalet om at flyet kunne lette?

Inntrykket som sitter igjen er at presidenten gjør som han vil, uten å ta hensyn til konstitusjonen.

Også Den internasjonale straffedomstolen spilte høyt. Den vet godt at Haag er langt fra Afrika, selv om 32 av medlemmene befinner seg her på kontinentet. Tålmodigheten med domstolen er tynnslitt, flere statsledere hevder at domstolen har utspilt sin rolle, er illegitim og irrelevant. De viser til den overvekten av afrikanske saker som domstolen har vært opptatt av.

Kenyas president vil ha et afrikansk alternativ. Han var selv tiltalt, men slapp unna på grunn av det vi i Norge ville ha kalt «bevisets stilling». Ugandas statsoverhode vil at domstolens afrikanske medlemsland skal trekke seg ut.

Hva da med domstolen selv? Vil den overleve om den mister støtten fra et helt kontinent, og hva med domstolens arbeid? I dag er alle de åtte sakene som domstolen etterforsker, knyttet til afrikanske forhold.

Sudans president spiller også høyt. Han kunne ha blitt fengslet og endt sine dager som en fange i Europa. Men han har tidligere besøkt Kenya, Malawia og Tsjad, stater som er medlemmer av straffedomstolen, uten å bli arrestert.

Sør-Afrikas president satset mye

AFRICA-SUMMIT/BASHIR-ICC Zimbabwe President Robert Mugabe reacts next to South Africa's President Jacob Zuma during the opening of the 25th African Union summit in Johannesburg

Sørafrikas president Jacob Zuma (til høyre) var vert for toppmøtet i Den afrikanske union. Her med Zimbabwes president Robert Mugabe.

Foto: SIPHIWE SIBEKO / Reuters

Hvis det var den sørafrikanske presidenten som ga klarsignal om at al-Bashir kunne ta av, så har Zuma mistet en del sympati i vestlige land.

En kommentator i The Guardian mener at Jacob Zuma viste vesten og straffedomstolen hver sin finger.

Samtidig kan Zuma ha fått igjen mange av sine afrikanske venner. Sør-Afrika ble etter angrepene på afrikanske fremmedarbeidere i landet tidligere i år kritisert for å ikke være afrikansk nok. Det ville blitt sett på som svært alvorlig om Zuma også sendte en afrikansk leder rett i armene på en domstol som oppfattes som vestens utstillingsvindu av egen moralsk fortreffelighet, på Afrikas bekostning.

Nå er Omar al-Bashir tilbake i Sudan, og Sør-Afrika tilbake i den afrikanske folden.

SISTE NYTT

Siste nytt