Hopp til innhold

Fryktet at Michael Brown skulle slå ham i hjel

Politimannen Darren Wilson mener han drepte 18-åringen Michael Brown i selvforsvar. – Jeg følte meg som en femåring som skulle pågripe Hulk Hogan, skal Wilson ha forklart.

Ferguson
Foto: Ap

Selve den juridiske behandlingen i en storjury holdes vanligvis hemmelig, og avhørsdokumenter unntas offentligheten hvis det ikke tas ut tiltale.

Men i Ferguson-saken har justismyndighetene valgt å frigi en rekke dokumenter for at offentligheten kan se hva som ledet fram til avgjørelsen om ikke å tiltale politimannen Darren Wilson, verken uaktsomt eller overlagt drap.

Flere internasjonale medier bringer derfor i dag utdrag fra Wilsons forklaring til storjuryen.

– Fysisk overlegen

Wilsons advokater har hevdet at den 28 år gamle politimannen holdt seg innenfor loven og fulgte instruksene da pågripelsen av Michael Brown endte med drap.

Darren Wilson selv skal ha sagt i sin forklaring til storjuryen at han hadde planlagt å pågripe Brown på fredelig vis, men at tenåringen var fysisk overlegen.

– Da jeg tok tak i ham, følte jeg meg som en femåring som tok tak i Hulk Hogan, sa Wilson i forklaringen.

Wilson fortalte også at han fryktet at Brown skulle slå ham i hjel. Han forsvarte seg ved å avfyre tolv skudd mot den ubevæpnede unggutten.

Følte seg truet

Statsadvokaten i St. Louis, Robert McCulloch, var den som offentliggjorde storjuryens beslutning. Han sa at bevisene som ble fremlagt storjuryen viste at Wilson faktisk handlet i selvforsvar.

Wilson og kollegaen var tilkalt på grunn av et tyveri som var begått. En krangel og slåsskamp oppstod mens Wilson fortsatt satt inne i politibilen.

Ifølge Wilson lente Brown seg inn gjennom det åpne bilvinduet og forsøkte å ta tjenestevåpenet hans.

Et bilde av Wilson, som ble tatt i etterkant av hendelsen, skal vise politimannen med et lett blåmerke på høyre kinn. Han forklarte at han ble av Brown slått to ganger, og følte fryktet at et eventuelt tredje slag ville bli fatalt.

– Under krangelen ble to skudd avfyrt av polititjenestemann Wilson, som fortsatt befant seg inne i bilen, forklarte statsadvokat McCulloch.

Wilson skal deretter ha gått ut av politibilen for å pågripe Brown, som var på vei vekk fra bilen. Plutselig skal tenåringen ha snudd og kommet tilbake mot ham, ifølge politimannens forklaring.

Skulle han overgi seg?

I august uttalte vitner at Brown hadde holdt hendene opp foran seg, for å vise at han ville la seg pågripe.

Statsadvokaten sa under sin redegjørelse i går at dette ikke stemmer, verken med fysiske bevis eller andre vitneforklaringer.

Wilson hevder han skjøt i selvforsvar da Brown kom mot ham.

– Jeg skjøt en rekke skudd. Han stanset ikke. Han lente seg forover som om han skulle takle meg, skal politimannen ha forklart.

Til sammen tolv skudd ble avfyrt fra politimannens våpen, seks av dem traff den ubevæpnede tenåringen.

McCulloch fortalte at flere av dem som var til stede da Brown ble skutt og som har vært avhørt, underveis endret sin forklaring. Storjuryen festet dermed ikke lit til påstandene om at Brown forsøkte å overgi seg da han ble skutt.

– Fiendtlig bydel

Wilson forklarte for storjuryen at han aldri tidligere hadde brukt våpenet i tjeneste, eller brukt urimelig makt.

På spørsmål svarte han:

– Jeg har aldri brukt våpenet mitt før.

Wilson forklarte også at han oppfattet bydelen han befant seg i som et fiendtlig område av byen. Ferguson er en fattig forstad til storbyen St. Loius. De fleste av dem som bor der er svarte.

– Det er mange gjenger som holder til der. Det er mye vold, våpenbruk og narkotikavirksomhet der. Det er et samfunn som ikke liker politiet, forklarte Wilson.

I legerapporten som storjuryen fikk forelagt blir det slått fast at Wilson hadde blåmerke i ansiktet, men at han ikke var påført andre skader i sammenstøtet med Brown.

Han ble medisinert med den betennelsesdempende og smertestillende medisinen Naprosyn.

Etterforsker videre

Selv om påtalemyndigheten i St. Louis ikke tar ut tiltale mot Wilson, pågår det fortsatt to parallelle føderale etterforskninger.

Den ene omhandler om Wilson krenket Browns allmenne rettigheter under pågripelsen, den andre om hvordan politiet i St. Loius og statsadvokat McCulloch etterforsket saken.

Justisminister Eric Holder, som er USAs første svarte justisminister og som var på besøk i Ferguson under den forrige runden med opptøyer, sa etter storjuryens kunngjøring at disse to etterforskningene vil fortsette.

SISTE NYTT

Siste nytt