NRK Meny
Normal

Tacloban-ordføreren ber filippinere om å flykte

På Filippinene er det ikke bare sult og sykdommer som truer den tyfonrammede befolkningen. Væpnede opprørere og bander hindrer redningsarbeid og skremmer folk. Ordføreren i Tacloban ber folk forlate byen.

Væpnede opprørere og bander hindrer redningsarbeid og skremmer folk.

Se TV-innslag: Frykter væpnede bander

Dianne Rikina

En fortvilet Dianne Rikina ble intervjuet av lokal-TV.

Foto: Ap

– De skyter, det er derfor vi flyktet. Det er de kommunistiske opprørerne NPA (Den nye Folkets hær, journ.anm.) og det er mange av dem, fortalte en gråtende Dianne Rikina til en lokal TV-stasjon.

En annen mann fortalte at de ikke ville dra tilbake til huset sitt i Jaro i Leyte fordi det er folk i området der med våpen.

Innenriksminister Mar Roxas sier han betviler at disse historiene er sanne.

– Vi var i dette området i Leyte i går, da så jeg både nasjonale soldater og politi, sier han og understreker at det er satt opp kontrollposter langs veiene i håp om at hjelpesendinger skal komme trygt fram til de trengende.

Samtidig kommer det rapporter om skyting fra andre deler av katastrofeområdet, ikke minst fra den hardt rammede byen Tacloban.

Ordføreren: – Flykt!

Ordfører Alfred Romualdez sier til New York Times at folk i Tacloban bør prøve å komme seg vekk fra byen. Ifølge avisen kom ordføreren med en innstendig bønn til byens innbyggere om å forlate byen.

Romualdez innrømmer at de lokale myndighetene strever med å skaffe nok vann og mat og at de ikke greier å opprettholde ro og orden.

Han sier de lokale myndighetene har et desperat behov for biler slik at varene som nå ligger på flyplassen kan fraktes ut til tyfon-ofrene.

– Jeg må bestemme hva som er viktigst: fjerne de døde eller frakte vann og mat ut til innbyggerne, sier han til avisen.

Men han mener de mange meldingene om skyting bare skyldes at det avfyres varselskudd.

Stanset gravlegging

Samtidig forteller ordføreren i den hardt rammede byen at de der måtte avbryte arbeidet med å begrave de døde på grunn av skyting.

– Vi hadde gjort klar en massegrav, og lastebilen sto klar med døde, men på grunn av skytingen kunne vi ikke fortsette, sier Alfred Romualdez, ordfører i byen Tacloban på øya Leyte, til nyhetsbyrået AFP.

Rettsmedisinere som var til stede, fikk beskjed av politiet om å trekke seg tilbake.

Forsinkelsen er et tilbakeslag for myndighetene som arbeider med å få samlet døde kropper etter tyfonen fredag. Situasjonen skaper bekymring for helsesituasjonen i området. Det er varme og regn og en sterk lukt fra likene, ifølge offentlige representanter.

Erlend Johannesen på barnehjemmet Streetlight i Tacloban forteller at situasjonen i byen har forverret seg. En av Johannesens ansatte ble truet med våpen da han skulle dro for å hente vann.

I byen Basey i Samar, som ligger nordøst for Tacloban, er det funnet flere hundre døde, men filippinske myndigheter har ikke gitt dem noe hjelp. Det sier en lokal offentlig tjenestekvinne til avisen Philippine Daily Inquirer.

– 95 prosent av bygningene her er ødelagt. Vi trenger hjelp og føler at myndighetene overser oss, sier Christine Caidic til avisen. Hun forteller at mange av de døde ikke er identifisert, men at de like vel må begrave dem på grunn av varmen.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt