Hopp til innhold

Tvilende til om Obama lykkes med å «utslette» IS

Amerikanske eksperter og politikere er delt i meningene om Obamas varslede innsats mot den islamistiske opprørsgruppen Den islamske staten (IS).

Barack Obama

VIDEO. Se hele nattens tale om Obamas strategi mot IS.

USAs president holdt i natt norsk tid en tale hvor han lovet mer støtte til de moderate syriske opprørsgruppene og åpnet for å gjennomføre flyangrep mot den brutale opprørsgruppen IS.

– Vi vil jakte på terrorister som truer landet vårt, uansett hvor de måtte befinne seg, sa Obama i den tv-sendte talen.

– Et nytt Irak og Afghanistan

Talen har fått støtte, også fra republikansk hold, men flere mener presidenten bør ta hardere skyts i bruk mot IS, dersom han skal lykkes.

– Dette kan ta år å gjennomføre, sier republikanernes leder i Representantenes hus John Boehner.

Han mener at USA straks må «stanse og reversere» IS' framrykking i Irak og Syria.

Christopher Chivvis er en tidligere Pentagon-rådgiver. Han mener amerikanske flyangrep vil bidra til å svekke IS, men på langt nær uskadeliggjøre dem helt.

USA-korrespondent Gro Holm om reaksjonene på Obamas nye strategi mot IS.

USA-korrespondent Gro Holm om reaksjonene på Obamas nye strategi mot IS.

– Luftangrep er ikke nok. Men om vi innleder et bakkeangrep kan vi risikere et internasjonalt tilbakeslag, opprør og de samme problemene vi støtte på i Irak og Afghanistan i tiåret etter 11. september-angrepene, sier Chivvis til AFP.

– Kan gi Assad spillerom

En annen tidligere militærrådgiver tror en militær inngripen kan bli et tveegget sverd for borgerkrigen i Syria.

– Luftangrep kan blant annet føre til at Bashar Al-Assads regime får overtaket overfor de mer moderate opprørsgruppene, dersom jihadistene trekker seg tilbake, sier Seth Jones.

– USA kan dermed befinne seg i en situasjon hvor de er nødt til å bistå de moderate gruppene. Situasjonen i Syria vil definitivt kunne eskalere, advarer Jones og legger til.

– Det vil være vanskelig for USA å stikke tåa i vannet uten å bli dratt ut i, sier han.

Obama tilbakeviste i nattens tale at strategien blir en gavepakke for Assad-regimet.

– Vi kan ikke sette vår lit til at Assad skal bekjempe ISIL. Hans regime terroriserer sitt eget folk og kommer aldri til å gjenvinne legitimiteten det har mistet, sa Obama, som benytter den islamistiske opprørsgruppens tidligere navn.

Har verdenssamfunnet i ryggen

Terroranalytiker Atle Mesøy sier til NRK at det nå er avgjørende for USA å få støtte fra nabolandene og de arabiske landene.

– Hvis Obama får denne støtten og samtidig får en god balanse med støtten USA kan gi med flyvåpen og etterretning, vil det ha stor betydning, sier Mesøy.

Mesøy sier det kan by på utfordringer dersom det viser seg at IS har internasjonale celler i Vesten eller at de sprer seg til nabolandene i regionen.

– I tillegg kan det by på utfordringer dersom de sprer seg til andre grupper i andre regioner som for eksempel Sørøst-Asia, sier Mesøy.

Med over 1000 forskjellige opprørsgrupper innad i Syria, blir det også en stor oppgave å finne de som er moderate nok til å motta militærstøtte fra USA.

– Det vil ikke bli enkelt. Og balansegangen dersom man må spille på lag med Assad vil bli sært krevende, tror Mesøy.

– USA står i spissen, men de har verdenssamfunnet bak seg. Det er en ganske stor støtte mot IS internasjonalt, og det er dette jeg tror vil kunne utgjøre en forskjell.

– Strategi med store mangler

NUPI-forsker Henrik Thune sier til NTB at det vil være mulig for Obama å hindre IS' videre frammarsj, men at strategien har store mangler.

– Mulighetene for å «tilintetgjøre» IS er derimot mye mer usikre, og Obama gir heller ingen klare eller helt gode svar, mener Thune, som for tiden er gjesteforsker ved University of North Carolina.

Den eneste måten å nedkjempe IS på, er ved hjelp av lokale sunnikrefter i Syria og Irak, påpeker han.

– Og dette er det springende punktet i talen. Hvordan skal man greie å bygge en moderat, men robust opposisjon i Syria etter å ha mislyktes med dette i to år? Og hvordan skal USA og Bagdad greier å mobilisere stammer og sunnisamfunnet i Irak til å vende seg mot IS og støtte en hær fra Bagdad, som de fortsatt ser på som sin fiende, spør Thune.

Sikkerhetspolitisk analytiker i den amerikanske tankesmia Atlantic Council i Washington Erik Brattberg tror Obamas strategi først og fremst er å begrense trusselen fra IS mot amerikanske interesser i Syria og Irak. Han tror i likhet med de andre at Obama må ta i bruk hardere skyts for å utradere islamistgruppen.

– Det ville i så fall innebære amerikanske bakkestyrker i Syria og Irak, noe som ikke er på dagsorden, sier Brattberg, ifølge NTB.

SISTE NYTT

Siste nytt