Frykter forsvunnede barn er utsatt for trafficking

Barn er forsvunnet fra sykehus i Haiti etter det katastrofale jordskjelvet. UNICEF frykter de er utsatt for trafficking.

– Vi har dokumentert 15 tifeller der barn som ikke har vært sammen med familie, er forsvunnet fra sykehus, sier rådgiver i UNICEF, Jean Luc Legrand, til nyhetsbyrået AFP.

Illegalt adopsjonsmarked

Legrand sier UNICEF har arbeidet mange år i Haiti og har vært kjent med problematikken rundt menneskehandel med haitiske barn.

– Dessverre har mange av disse menneskehandelnettverkene kontakter i et illegalt internasjonalt adopsjonsmarked, sier han.

150 dollar for et barn

Deutsche Welle skriver at ifølge hjelpeorganisasjoner er gateprisen for å skaffe seg et barn illegalt i jordskjelvområdene i Haiti 150 dollar.

Uten ID-papirer eller andre dokumenter er forlatte barn er lett bytte for menneskehandlere.

– Disse barna må registreres, ellers kan de bli ofre for menneskehandel, sier Sascha Decker i organisasjonen Kindernothilfe.

Franske hjelpearbeidere tar hånd om noen av de 33 haitiske barna som skal adopteres til Frankrike.

Franske hjelpearbeidere tar hånd om noen av de 33 haitiske barna som skal adopteres til Frankrike.

Foto: Jewel SAMAD / Scanpix/AFP

– Før jordskjelvet ble en rekke barn sendt til slektninger for å arbeide, nå er det ingen som har kontroll. Barna er nå isolert og har ikke noen form for tilsyn, sier en annen tysk hjelpeorganisasjon Haiti-Kinderhilfe.

Skeptisk til forhastet adopsjon

Tyske Redd Barna er også skeptisk til å adoptere bort «lovlige» barn for fort. Barna blir revet vekk fra sin kulturelle arv, og mange blir frarøvet muligheten til å bli gjenforenet med familie som kan være i live et sted.

De viser til Haag-konvensjonen av 1993 som sier at barn har rett til biologiske foreldre og at adopsjon bare skal organiseres gjennom anerkjente byråer.

FN har etablert en hjelpetelefon som skal bidra til å gjenforene savnede barn og deres foreldre.

Fortgang i prosessene

Adopsjonsprosesser i Haiti som var påbegynt før jordskjelvet er blitt satt fortgang i. I går tok et fly av fra Haiti til Nederland med 106 foreldreløse barn. Barna skulle fordeles på nederlandske og luxembourgske foreldrepar.

Frankrikes utenriksminister Bernard Kouchner sier 904 franske familier venter på adopsjon fra Haiti, 276 barn er i sluttfasen for å bli adoptert bort.

– Vi vil få fortgang i prosessen for disse barna, sier Kouchner.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt