NRK Meny
Normal

Frykter terrorangrep i Mekka

MEKKA (NRK): Over to millioner muslimer fra hele verden er ventet til Mekka under pilegrimsferden Hajj, som starter i dag. I år har myndighetene skjerpet sikkerheten i frykt for terror.

Saudi-Arabiske myndigheter frykter terrorangrep under Hajj

I hovedkontrollen til innenriksdepartementet overvåker de 7000 kameraer som er installert for å oppdage mulige farer.

Foto: Mohammed Alayoubi / NRK

– Vi frykter et terrorangrep fra ekstremistgruppen IS, forteller talsmannen til innenriksdepartementet general Mansour Al-Turki til NRK.

Selv om myndighetene har vært opptatt av å avverge terrorhandlinger i flere år mener de situasjonen er mer alvorlig i år.

Frykter terrorhandlinger under pilegrimsreisen

BEKYMRET: General Mansour Al-Turki sier han frykter et terrorangrep.

Foto: Mohammed Alayoubi / NRK

– Oppslutningen til IS er økende. Det er vårt ansvar å ta denne trusselen alvorlig, forteller han.

Høy sikkerhet

100.000 sikkerhetsvakter fra militæret og det lokale politiet er satt inn for å sørge for at pilegrimene er trygge til enhver tid.

– Mye av jobben går ut på å avverge at terrorister kommer seg inn i Mekka. Så det viktigste vi gjør er å sikre veiene inn til byen, mener Al-Turki.

Reporter Iram Ansari forteller hva det innebærer å dra på pilegrimsreise til Mekka.

IS har vært tydelig i at de ønsker å ramme Saudi Arabia. I løpet av tre måneder har de påtatt seg ansvaret for tre selvmordsangrep mot sjiamuslimske moskeer i Saudi Arabia.

I juli i år arresterte Saudi-Arabia 431 personer og brutt opp en organisasjon mistenkt for å tilhøre den militante opprørsgruppen Den islamske staten (IS).

Det betyr at seks selvmordsangrep rettet mot moskeer, sikkerhetsstyrker og diplomater i Saudi-Arabia ble avverget, opplyste innenriksdepartementet.

23. mai i år ble 22 mennesker drept og nærmere 80 såret da en selvmordsbomber sprengte seg i luften under fredagsbønnen i en sjiamuslimsk moské øst i Saudi-Arabia.

I august hevdet IS at de sto bak selvmordsangrepet på en moské i Aseer-provinsen sørvest i Saudi-Arabia. Ifølge innenriksdepartementet ble 15 personer drept, hvorav 12 medlemmer av en spesialstyrke som har ansvaret for indre sikkerhet. Sju personer ble såret i angrepet.

Nordmenn deltar

I hovedkontrollen til innenriksdepartementet jobber de ansatte i disse dager døgnet rundt for å bevare sikkerheten til pilegrimene i Mekka. Ved bruk av trådløs teknologi og 7000 overvåkningskamera ser de konstant etter mulige farer.

– Teknologien har virkelig gjort oss en tjeneste. Men vi har også sivile sikkerhetspersonell på bakken som rapporterer om mistenkelige hendelser. Hittil har det gått problemfritt. Vi har kun fått rapporter om vakter som har bortvist folk fra områder de ikke har lov til å oppholde seg på.

Sayra Tariq

IKKE BEKYMRET: Jeg føler meg trygg i Allahs by. Det sier norske Sayra Tariq.

Foto: Mohammed Alayoubi

Fra Norge er det 325 nordmenn som er på pilegrimsreise. Mens myndighetene er på vakt etter terrorister er det andre ting som opptar norske Sayra Tariq når hun er i Mekka for første gang.

– Jeg er ikke bekymret i det hele tatt. Jeg føler meg trygg i Allahs by. Det jeg er mer bekymret for er hvordan jeg skal klare å utføre de flere dager lange ritualene. Vi skal jo gå mye, men jeg håper det går bra. Jeg har med meg gode joggesko, smiler hun.

Hajj
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt