– Det omfanget vi har sett det siste halvåret er et helt nytt fenomen i Syria. Situasjonen begynner nå mer og mer å minne om Irak etter 2003, der det har vært mer eller mindre konstant ustabilt, sier Fafo-forsker Kjetil Selvik til NRK.no.
- Grafikk: De siste dagers bombeangrep i Syria
I morgenrushet i Damaskus torsdag eksploderte to kraftige bomber og drepte 55 og skadet 372. Det er det blodigste angrepet siden opprøret mot president Bashar al-Assad startet for 14 måneder siden.
Det skjedde bare et knapt døgn etter at FN-kolonnen til den norske generalmajoren og FNs observatørenes leder Robert Mood nesten ble rammet av en veibombe i byen Deraa.
Alt under en måned etter at Kofi Annan meklet frem en våpenhvile den 12. april.
- Les:
Al Qaida?
Det har lenge vært spekulert i om terrornettverket Al Qaida har klart å etablere seg i Syria, men foreløpig har verken gruppen eller noen som er tilknyttet terrornettverket tatt på seg ansvaret for bombene.
– Al Qaida har flere ganger oppfordret til å dra til Syria og slåss, og det er ingen tvil om at de ønsker seg fotfeste i Syria, på samme måte som de fikk i Irak i 2003, sier forsker ved Forsvarets forskningsinstitutts terrorprosjekt, Truls Tønnessen til NRK.no.
Flere amerikanske medier har den siste tiden pekt på at Al Qaida-grupper kan ha tatt veien tilbake fra Irak og etablert seg i Syria.
- Les:
– Syria ble tidligere brukt som et transittland av Al Qaida, for terrorister på vei inn i Irak. Men hvorvidt det støttenettverket irakiske Al Qaida tidligere hadde i Syria, fortsatt er aktive, er vanskelig å si, sier Tønnessen, som peker på at det finnes andre grupper i Syria som har sammenfallende ideologi med terrornettverket.
– Al Nusrah-fronten har tidligere tatt på seg skylden for lignende angrep og selvmordsbombere, men det er uklart hvor mange de er og hvilken tilknytning de har til Al Qaida, sier Tønnessen.
- Bakgrunn:
Gir Assad skylden
Fra Tyrkia har eksilgruppen Det syriske nasjonalrådet, på sin side, anklaget president Bashar al-Assads regime for selv å stå bak dagens terrorbomber.
Gruppen hevdet også at det var regimet som sto bak onsdagens veibombe i Deraa, der åtte regjeringssoldater ble såret kort tid etter at Mood og de øvrige observatørene hadde passert.
– Regimet står bak dette, sier nasjonalrådets talsmann Samir Nashar. Ifølge ham skal hensikten være å vinne internasjonal sympati.
– Dette er den eneste måten regimet kan underbygge sin påstand om at det er terroristgrupper som står bak det som skjer i Syria, og at Al Qaida er i ferd med å styrke sitt nærvær i landet, sier Samir.
– Ligner på Libanon
Robert Mood valgte i dag å besøke stedet der bombene gikk av, bare kort tid etter eksplosjonen.
– Dette er nok et eksempel på lidelsene som voldshandlinger påfører det syriske folket, sa han.
– Jeg oppfordrer alle både i og utenfor Syria til å hjelpe til med å få slutt på denne volden, sa Mood.
Helt siden den såkalte våpenhvilen trådde i kraft den 12. april har kampene rast og våpen strømmet inn i landet.
– Vi har grunn til å tro at en strøm av våpen går begge veier, fra Libanon inn i Syria og fra Syria inn i Libanon, sa Terje Rød-Larsen, som er FNs spesialutsending for avvæpning av militser i Libanon, tidligere denne uken. Han mener situasjonen minner om borgerkrigen i Libanon på 1970-tallet.
– Det vi ser, er en dødsdans ved stupet som fører ned til krigens avgrunn, uttalte han.
Også våpenhvilens far, Kofi Annan, begynner å miste motet og advarer nå mot en full borgerkrig. Tirsdag informerte han FNs sikkerhetsråd om situasjonen i landet.
– Hvis fredsplanen feiler og vi får full borgerkrig, vil det ikke bare angå Syria. Det vil påvirke hele regionen, understreket en meget bekymret Annan.
Og det var før den hittil blodigste dagen i Syria.