Hopp til innhold

Frykter sykdommer på Balkan etter flom

Myndighetene i Bosnia og Serbia jobber for å sikre rent drikkevann til innbyggerne for å forhindre epidemier etter flommen. Samtidig stiger vannet igjen.

Mange hjem er i ruiner etter flom og leirras i Bosnia og Serbia de siste dagene.

SE VIDEO: Flere hundre hjem er regelrett vasket bort av jordskred i Bosnia og Serbia etter storflommen.

Så langt er minst 45 mennesker omkommet i det som er den verste flommen i området på over 100 år.

Noen byer er helt avskåret fra omverdenen på grunn av flommen, og man frykter derfor at dødstallene vil stige når redningsmannskapene når fram.

Flere steder har vannet nå begynt å trekke seg tilbake, men ifølge meteorologene skal vannet stige ytterligere utover ettermiddagen og kvelden.

Høye temperaturer, døde husdyr og forurenset vann har i tillegg ført til at man nå frykter at alvorlige sykdommer som tyfus og hepatitt skal ramme befolkningen.

– Vi sloss for våre innbyggeres liv. Nå må vi også slåss for å ivareta deres helse. Rent drikkevann er en absolutt prioritet, sier Zeljko Ler, som leder helsevesenet i Sarajevo.

Jordskred flere ganger i timen

Redningsareidere som har nådd fram til de flomrammede områdene forteller om hjerteskjærende scener.

Familier har søkt tilflukt på takene av de høyeste husene hvor de uten mat og drikke venter på hjelp.

– Dette er dommedag. Jeg kan ikke beskrive det på noen annen måte. Husene vaskes bokstavelig talt nedover og det er ras overalt, sier Nedeljko Brankovic i den serbiske byen Krupanj.

Jordras i Serbia

En bygning er revet opp av jorden i den serbiske byen Krupanj. Foreløpige beregninger tyder på skader i milliardklassen etter naturkatastrofen på Balkan.

Foto: MARKO DJURICA / Reuters

I Obrenovac, fire mil fra den serbiske hovedstaden Beograd søkte Svetlana Obojcic og 30 av naboene hennes tilflukt i en leilighet i toppen av bygningen hun bor i.

– Alle 30 holdt til der i tre dager uten strøm. Vi spiste alt vi hadde, og vi hadde ikke nok å drikke. Nå er vi det i det minste tørre, forteller Obojcic til AFP på et evakueringssenter i Sumice utenfor Beograd.

Ber om internasjonal hjelp

Myndighetene i Serbia og Bosnia har bedt om internasjonal bistand, og både Russland, EU, USA og flere naboland har sendt humanitær hjelp og annen bistand.

FN har flydd inn forsyninger med mat og vann i løpet av natten, og flere er ventet i løpet av dagen.

Men gjentatte jord- og leirras gjør hjelpearbeidet vanskelig, forteller Ahmed Pjano i Redd Barna til BBC.

– Hver time går det flere jordskred. I natt utslettet et stort jordras en hel landsby med 200 hjem. Flere hundre mennesker er evakuert i Tuzla-området i Bosnia, forteller Pjano.

Flom på Balkan

En bosnisk kvinne har søkt tilflukt i et provisorisk evakueringssenter i Odzak. Over en fjerdedel av landets befolkning er rammet av naturkatastrofen.

Foto: Amel Emric / Ap

Også i nabolandet Kroatia har de enorme nedbørsmengdene ført til problemer. Hundrevis av mennesker er evakuert fra områdene rundt Sava-elva.

Ødeleggelser for milliarder

Totalt er over 60.000 mennesker i Bosnia og Serbia evakuert på grunn av naturkatastrofen, men tallene kan være langt høyere.

– Vi har indikasjoner på at en halv million bosniere enten har blitt evakuert eller forlatt hjemmene sine på grunn av flom og ras, sier Fahrudin Solak i det bosniske sivilforsvaret til Reuters.

Bare i Bosnia regner man med at én million mennesker, en firedel av landets befolkning, på en eller annen måte er berørt.

Ennå har ingen full oversikt over skadeomfanget, men man regner med at det er snakk om ødeleggelser for flere milliarder kroner.

Over 100.000 bygninger er totalskadd på grunn av flomskader.

Ifølge Wall Street Journal vil det ta minst fem år å bygge jordbruksområdene opp igjen.

SISTE NYTT

Siste nytt