Frykter kaos med ny svensk regjering

STOCKHOLM (NRK): Svenskene frykter at en svak regjering ikke skal få gjennomført noe som helst. I dag viser Stefan Löfven fram sine nye ministre på Løvebakken.

SVT

Se direkte fra innsettelsen av ny regjering i Sverige, som startet klokken ni.

Lennart og Anne Holmstrøm

Anne og Lennart Holmstrøm tror det skal bli vanskelig for den nye regjeringen å få gjennomslag for politikken sin. – Det føles som en svak regjering, sier Anne.

Foto: Øyvind Nyborg / NRK

– Man merker jo allerede nå at det vanskelig å få igjennom all den politikk som de har lovet i valgkampen sier Lennart Holmström (57).

Sammen med kona tar han pendlertoget inn til Stockholm. Kona og han er enige.

– De har ikke vært sterke og klare i valgkampen, så det føles som det blir en svak regjering. De er ikke tydelige nok, sier Anne Holmström (56).

Hver dag sitter de på toget fra den lille søvnige bygda Tungelsta og en snau time inn til jobben i Stockholm. Han jobber med melproduksjon i en landbruksorganisasjon og hun er i pleie – og omsorgssektoren.

– Til slutt blir det ikke mye til forandring, sier Lennart.

Det føles som det blir en svak regjering. De er ikke tydelige nok.

Anne Holmström

Ydmyk statsminister

Toget ruller inn på perrongen. I dag er det noe som skal bryte rutinene. Socialdemokraternas statsminister Stefan Lövfen legger fram sitt program og viser fram sine nye ministre på Løvebakken.

– Jeg tar dette med stor ydmykhet og jeg vil gjøre alt for å svare til forventningene, sier statsminister Lövfen.

Etter flere uker med forhandlinger der partene har holdt kortene tett inntil brystet er han enig med miljøpartiet om å danne ny regjering. De er enige om at spørsmålet om å legge ned atomkraftverk skal utredes, og det blir storstilt kjøp av jagerfly og ubåter til det svenske forsvaret.

Kompromisser

– Det blir en svak regjering. Den må hele tiden kompromisse med sine forslag og det man lovet velgerne i valget, sier politisk kommentator Love Benigh i Sveriges Television.

Ett eksempel er ungdomsledigheten i Sverige. 18.000 nye traineejobber ble lovet til unge i valgkampen, men det er skrinlagt. Slik er det å være mindretallsregjering.

(Saken fortsetter under bildet)

Love Benigh

Også politisk kommentator i SVT, Love Benigh, mener det er en svak svensk regjering som i dag tar over styringen i Sverige. Han sier både Socialdemokraterna og Miljøpartiet kommer til å måtte gi seg på flere kampsaker.

Foto: Øyvind Nyborg / NRK

Sverigedemokraterna kan skape kaos

Regjeringen legger om kort tid fram neste års statsbudsjett. Det knyttes stor spenning til hvordan det innvandringskritiske Sverigedemokratene vil håndtere det – om de gir sitt stille samtykke eller om de støtter opposisjonens alternative budsjett. Partiet ble tredje størst i valget og kan kaste Sverige ut i kaos og nyvalg.

– Det er jo en nøkkelspørsmål om Sverigedemokraterna vil bruke sin vippeposisjon til å velte regjeringen. Men det er ikke trolig, selv om de truer med det nå, sier Benigh.

På toget peker Holmstrøms på et dilemma.

– Alle partier vil holde Sverigedemokraterna utenfor alle viktige beslutninger. Da er det vanskelig å få flertall for en langsiktig politikk, avslutter Lennart Holmström, som røper til NRK at der i gården stemte de Moderaterna ved valget i høst.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt