Frykter store oversvømmelser i Jacksonville

Orkanen «Matthew» har fortsatt oppover kysten av Florida i hele dag. Nå frykter myndighetene for hva som kan skje når orkanen når fram til storbyen Jacksonville i kveld.

US-WEATHER-HURRICANE-MATTHEW

HER TREFFER ORKANEN: Folk oppsøkte fortsatt strendene utenfor Jacksonville tidligere i dag. Sent i kveld ligger det an til at hele området blir oversvømt.

Foto: JEWEL SAMAD / Afp

Jacksonville

TOMT I GATENE: Det er nå helt folketomt i gatene. Vannet er ventet å stige fra mellom 180 og 270 centimeter enkelte steder.

Foto: Margret Helland / NRK

Omtrent ved midnatt norsk tid vil sentrum av orkanen «Matthew» befinne seg utenfor kysten av Jacksonville i den nordlige delen av Florida.

Før den tid, vil stormfloen slå inn over kysten. Stormflo blir først og fremst dannet av vinden fra en orkan. Vinden driver vannet foran seg og det stiger opp i terrenget.

Det var stormfloen som var det mest dødelige i forbindelse med orkanen «Katrina» i 2005.

– Det mest alvorlige med denne orkanen kan fortsatt komme, sa guvernøren i Florida, Rick Scott på en pressekonferanse i ettermiddag.

Scott er spesielt bekymret for Jacksonville og St. Johns elven som renner gjennom byen. Den kan lede vannet fram til lavtliggende områder og føre til store oversvømmelser.

Mulig oversvømmelse i Jacksonville

TRUET: Dette er områder i Jacksonville som kan bli oversvømt sent i kveld.

Foto: USGS/NOAA

Også president Barack Obama er bekymret for stormfloen etter et møte med ekspertene i det føderale beredskapsorganet FEMA.

– Dersom de lokale myndighetene sier at du må evakuere, så må du gjøre det, sa Obama.

Les også: Obama: Dette er fortsatt en veldig farlig orkan

Reddet fra det mest alvorlige

Det var en rekke faktorer som førte til at skadene ikke ble mer omfattende i dag tidlig da «Matthew» først kom i nærkontakt med den midtre delen av Florida.

Sentrum av orkanen holdt seg akkurat langt nok vek fra kysten slik at de mest ødeleggende vindene ikke kom i land.

Den kraftigste vinden oppstår i de sirkelformede skyformasjonene som danner kanten av orkanens øye.

Radarbilde av Matthew

KRAFTIG SENTRUM: Radarbilde fra i dag tidlig. Sentrum av orkanen ligger utenfor Kennedy Romfartssenter. De røde områdene er skyformasjonene rundt selve øyet til orkanen. Det er her de mest ødeleggende vindene er.

Foto: NEXT

Disse skyformasjonene traff ikke land, bortsett fra i et relativt kort tidsrom da orkanen passerte Kennedy romfartssenter som ligger ut i Atlanterhavet ved Merrit Island.

Vedlikehold bremset farten

Det nasjonale orkansenteret, NHC, melder også at orkanen selv sørget for at den ikke ble like farlig som fryktet.

Da «Matthew» kom fram til Florida, var den i ferd med å gjennomføre noe som heter Eyewall replacement cycle. Det vil si at den byttet ut den innerste ringen av skyer rundt øyet med en større ring litt lenger ut.

På bildet over er det mulig å se at dette var i gang. En rest av den indre skysirkelen er fortsatt på plass, mens den ytre har nesten gjennomført sin oppbygging.

Slike omdannelser skjer når den indre sirkelen har blitt for liten. Den ytre sirkelen struper den innerste for den nødvendige fuktigheten, og resultatet er at hele orkanen en stund blir svakere.

Kryssvind ødelegger

Det nasjonale orkansenteret melder nå at «Matthew» gradvis vil bli svakere i timene som kommer.

Orkanen blir nå utsatt for moderat sterk kryssvind som ødelegger for sirkulasjonen. Det ligger også an til at tørr luft vil bli sugd inn i systemet. Dette vil også svekke «Matthew».

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt