Tror billige brystimplantater kan ha forårsaket kreftdødsfall

I Frankrike har påtalemyndighetene opprettet drapsetterforskning etter at en kvinne skal ha dødd av å ha fått operert inn billige brystimplantater. Titusener av kvinner skal ha fått de samme implantatene.

Operasjon av brystimplantater

(Illustrasjon fra France 2) Operasjon av brystimplantater.

Foto: France 2

Nå er kvinnene rådet til å følge spesielt godt med og la seg undersøke jevnlig, etter at det har oppstått frykt for at implantatene kan forårsake kreft.

53-åring døde etter to år

Edwige Ligoneche

Edwige Ligoneches familie tror silikonimplantatene forårsaket kreftsykdommen og dødsfallet.

Foto: - / Afp

Poly Implants Prothèses, eller PIPs, som har vært blant de billigste på markedet i Frankrike, utløste frykt for omlag 18 måneder siden. Men tester viste da ingen klar sammenheng mellom implantatene og krefttilfeller.

Etter at en 53 år gammel kvinne, som fikk operert inn implantatene ved en klinikk i Marseille, døde for kort tid siden, har det igjen oppstått usikkerhet. Familien til 53-åringen tror silikonet skal ha lekket inn i kvinnens kropp.

Edwige Ligoneche ble diagnostisert med lymfekreft to år etter at hun hadde tatt brystforstørrelsene.

En talsperson for et fransk forbund for plastiske kirurger sier silikonet som er brukt kan ha vært en medvirkende faktor til kreften. De gjennomgår nå praksisen rundt bruken av implantatene.

Video Frykter kreftsykdom av brystimplantater

VIDEO fra France 2. Flere frykter brystimplantatene PIP kan forårsake kreft. I klippet snakker Jaques Dallest fra påtalemyndighetene i Marseille, og Dr Dominique Courtois, som er rådgiver for kvinnene som bærer PIP-implantater.

Implantatene revner

Flere kirurger skal tidligere ha lagt merke til at implantatene har en tendens til å få revner mye raskere enn andre, dyrere merker.

For to år siden fikk det statlige franske tilsynsorganet for medisinsk utstyrsstandard, Afssaps, flere klager på PIP-implantater.

Afssaps gjorde da undersøkelser som viste at rundt 10 prosent av selskapets silikonimplantater revnet innen ett år. Slike implantater skal vanligvis vare i ti år.

Selskapet er avviklet

Også i Storbritannia skal opp mot 50 000 kvinner ha fått de franske implantatene, inkludert kvinner som har fått implantater etter kreftsykdom.

Et reguleringsorgan som skal føre tilsyn med medisiner og medisinsk utstyr ba kirurger om å stanse bruken av de bestemte implantatene. Men etter at tester ikke viste sammenheng med kreft eller forgiftning, har de nå forsikret pasientene om at det ikke skal finnes bevis for at de utgjør en risiko.

I går uttalte imidlertid samme organ at implantatene var satt i sammenheng med krefttilfeller også i USA.

Prastiske kirurger i Storbritannia understreker at feilen ligger hos selskapet som produserer implantatene, men selskapet er nå avviklet.

Den britiske forbundet for plastiske kirurger gir samme råd som i Frankrike, og ber de som har fått disse implantatene om å være varsomme og gå til undersøkelser hver sjette måned.

Implantatene er også blitt anvendt i de nordiske landene. Både i Sverige og i Danmark er det tidligere utstedt advarsler omkring bruken av PIP.

SISTE NYTT

Siste nytt