Kjempet mot Mubarak - nå frykter han at Mubaraks mann vinner valget

Aktivisten Ismail Shordi ble slått og satt i fengsel fordi han kjempet mot regimet til Hosni Mubarak. Nå frykter han at Mubaraks siste statsminister, Ahmed Shafiq, skal vinne valget.

Ismail Shordi

Ismail Shordi tror han må i fengsel hvis Ahmed Shafiq vinner valget i Egypt.

Foto: Sigurd Falkenberg Mikkelsen / NRK

Sigurd Falkenberg Mikkelsen i Egypt
Foto: NRK
Presidentkandidat Ahmed Shafiq i valkø

Presidentkandidat Ahmed Shafiq i valgkø.

Foto: AMR ABDALLAH DALSH / Reuters
Egyptarar ventar på å få stemme

Egyptere venter på å få stemme.

Foto: SUHAIB SALEM / Reuters
Ina Tin

Ina Tin i Amnesty International.

Foto: Sigurd Falkenberg Mikkelsen / NRK

Det er presidentvalg i Egypt neste helg, men valget har ikke gått som demokratiaktivistene som startet det hele håpet på. Mange av dem er nå også urolige for hva som kan skje med dem etter valget, særlig hvis Ahmed Shafiq vinner, Hosni Mubaraks siste statsminister.

Tusenvis av demonstranter har allerede blitt arrestert siden revolusjonen i fjor. NRK har truffet en av dem.

LES OGSÅ: Jubel i Kairo over livstids fengsel for Mubarak

Slått med stokker og geværkolber

Ismail Shordi forteller hva som hendte med ham da han ble arrestert under en stor demonstrasjon på Tahrir-plassen i november i fjor.

Han ble tatt av hæren, og deretter bedt om å gå videre til politiet mens soldater stod langs gata og slå ham med stokker og geværkolber. Han hadde allerede blitt slått da han ble arrestert, og endte med et kraftig sår over venstre øyebryn og et brukket ribbein.

Og da han kom til sin celle ventet det ingen behandling, bare et fullstendig overfylt rom.

– Det var rundt 70 stykker til sammen som ble arrestert, fem kvinner, 65 menn. Alle mennene ble holdt på en celle, fem ganger fem meter. Vi måtte stå og sove eller sove oppå hverandre, forteller han.

Han ble sluppet ut etter et par dager, men politiet hadde da stjålet alt han hadde på seg, lommebok, mobiltelefon, solbriller. Nå venter en rettssak i juli for å ha motsatt seg arrest.

Shordi er en av mange aktivister som har betalt en høy pris for å være med på å avsette Hosni Mubarak og deretter kjempe videre mot militærstyret.

Demonstrerer mot Shafiq

Han kom på nytt til Tahrir denne uka for å demonstrere mot at Ahmed Shafiq kan bli den nye presidenten.

Shafiq var Mubaraks siste statsminister og ledet regjeringen da et av de siste forsøkene på å slå ned demonstrasjonene på Tahrir med vold skjedde, nemlig kamelslaget. Tahrir-plassen ble angrepet av kamelryttere bevæpnet med sverd og stokker, flere titalls demonstranter ble drept.

– Så å si ingen ansvarlige har blitt straffet, mens demonstrantene er fengslet i hopetall, og mishandlingene i fengslene blir verre forteller Amnesty Internationals Ina Tin som denne uka besøkte Kairo.

Også hun uttrykker bekymring for hva som vil skje med aktivistene dersom Shafiq blir president. Det er allerede ille under det sittende militærrådet.

Tror han vil ende i fengsel

På Tahrir-plassen er Shordi helt overbevist om hva som vil skje med ham dersom shafiq vinner valget. Han kommer til å ende i fengsel.

Valget finner sted neste helg. Shordi kommer til å stemme på motkandidatene, Mohammed Morsi fra Det muslimske brorskapet. Men for mange av aktivistene er ikke det noe alternativ, de vil ikke ha ham inn i presidentkontoret.

Brorskapet kontrollerer allerede parlamentet. Spørsmålet er om det nok kraft igjen på Tahrir til igjen å forandre Egypts historie, første svar får vi i morgen da det er tillyst en ny demonstrasjon.

LES OGSÅ: Shafiqs hovudkontor sett i flammar
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt