Frykter russisk invasjon

Georgias utenriksminister Eka Tkesjekasjvili ba lørdag om internasjonal hjelp fordi han frykter en invasjon.

Russiske tropper
Foto: DMITRY KOSTYUKOV / AFP

– Vi trenger øyeblikkelig, øyeblikkelig hjelp her. Vi må stoppe den russiske invasjonen på georgisk jord, sier Tkesjekasjvili i en telefonkonferanse med journalister.

100 prosent uprovosert

Georgias president Mikhel Saakashvili sa i et intervju med BBC at Russland hadde involvert seg i konflikten for å vise verden at ingen går i mot Russland i den delen av verden.

- Dette er en 100 prosent uprovosert og brutal russisk invasjon og aggession mot et selvstendig land, sier Saakashvili.

Han beskylder også Russland for å gå etter sivile georgere helt bevisst.

Mikheil Saakasjvili

Mikhel Saakashvili.

Foto: POOL / REUTERS

Saakashvili forteller at mens Georgia hadde skutt ned russiske kampfly, så hadde ikke Georgia hatt luftvernforsvar for å forsvare den sivile befolkningen.

- De går etter den sivile befolkningen fordi det er så enkelt. Det er mye lettere å gå etter den sivile befolkningen fordi de ikke er beskyttet, sier presidenten.

Saakashvili mener at Russland har gått til væpnet kamp mot Georgia fordi verdens fokus var rettet mot Beijing, og fordi mange beslutningstagere var på ferie.

Putin til Nord-Ossetia

Det russiske nyhetsbyrået Interfax skriver at Putin fløy fra Beijing til Nord-Ossetia i Russland lørdag, hvor titusenvis av flyktninger strømmer inn fra grensen etter to dager med kamper i Sør-Ossetia.

Putin skal diskutere tilstrømningen av flyktninger fra konflikten i Sør-Ossetia, ifølge nyhetsbyråene.

Putin skulle opprinnelig ha besøkt Sibir

Krasse ord

Vladimir Putin besøker russiske OL-utøvere før han drar til Nord-Ossetia 9. august 2008

Vladimir Putin besøker russiske OL-utøvere før han drar til Nord-Ossetia.

Foto: ANATOLY MALTSEV / AFP

Senere, under et møte i Vladikavkaz, uttalte Putin seg i krasse ordelag om Georgia.

Han beskyldte Georgia for å "søke blodige eventyr", og sa at de forsøkte å dra med andre land inn i den militære konflikten i Sør Ossetia.

- Georgias ønske om å bli med i NATO...er motivert ut i fra et forsøk om å dra med andre nasjoner og mennesker inn i deres blodige eventyr, sier Putin.

Putin forsvarte Russlands militære handlinger og oppfordret Georgia til å stoppe aggresjonen mot utbryterregionen.

- Fra et rettslig ståsted, er Russlands handlinger i Sør-Ossetia helt legitime, sier Putin.

- Vi oppfordrer Georgias myndigheter til å øyeblikkelig stoppe alle brudd mot de stående avtalene om våpenhvile med Sør-Ossetia, og til å respektere de rettighetene og interessene til andre mennesker, sier Putin.

Tysk støtte til Russland

Statssekretær Gernot Ernler i det tyske utenriksdepartementet ga støtte til Russland og sier at Georgia bryter internasjonal lov ved å ty til militær makt for å vinne tilbake Sør-Ossetia.

Erler sier lørdag at Georgia har brutt våpenhvileavtalen fra 1992.

Erler anerkjenner at Georgias myndigheter ble provoserte av de ossetiske separatistene, men han sier også at han forstår Russlands reaksjon.

- Sinnssyk krig

- Mens Sør-Ossetia tilhører Georgias territorium, har Russland tatt over rollene som den som støtter regionen økonomisk. Fra et russisk ståsted har derfor fredsbevarende styrker blitt angrepet, sier statssekretæren.

Georgiske soldater

Georgiske soldater.

Foto: DIMITAR DILKOFF / AFP

- Det er en sinnssyk, blodig krig som sikkert ikke vil gjøre noe godt for å løse problemet med denne separatistiske provinsen, la Erler til.

Les også: Konflikten: Georgia og Sør-Ossetia

USA, EU, OSSE og NATO er på vei

EU, USA og NATO ønsker nå å bidra til en fredelig løsning.

-I kveld (lørdag) skal en delegasjon bestående av representanter fra USA, EU, OSSE og NATO til Georgia for å prøve og forhandle fram en våpenhvile, sier den britiske forsvarsministeren Des Browne til Sky TV lørdag, med referanse til Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa (OSSE)

FN sikkerhetsråd skal også ha et uformelt møte senere lørdag for å forsøke å komme til enighet om en våpenhvile, sier en belgisk diplomat til AFP.

Les: Diplomatiet har kommet i gang

Flere meldinger; antall døde

Det har kommet flere meldinger om dødstall og angrep gjennom lørdagen. Noen av dem er troverdige, mens andre kan være vanskelige å forholde seg til så lenge de kommer fra én kilde.

Tallene for antall døde i krigen så langt er uklare og varierer sterkt. Den russiske utenriksministeren Sergej Lavrov uttalte lørdag at 1.500 sivile var drept i Sør-Ossetia og at tallet steg. Noe seinere oppga Russlands ambassadør i Georgia at tallet var 2.000.

Sekretæren for det nasjonale sikkerhetsrådet i Georgia sier samtidig at de sivile og militære tapene til sammen sannsynligvis er under 100, mens presidenten i utbryterregionen Sør-Ossetia, Eduard Kokoity, oppgir at rundt regnet 1.400 mennesker skal være drept siden fredag.

En georgisk mann gråter med en slektning i armene

En georgisk mann gråter med en slektning i armene.

Foto: GLEB GARANICH / SCANPIX

Også når det gjelder tallet på drepte soldater varierer opplysningene, men her er variasjonene mindre. En russisk offiser, generaloberst Anatolij Nagovitsjin, sier til Reuters at 12 russiske soldater er drept og 150 såret, og georgiske myndigheter oppgir at rundt 40 georgiske soldater er drept og 100 såret.

Angrep i Abkhasia

Georgias regjering sier lørdag at russiske styrker angriper sivile i den georgiskkontrollerte delen av Abkhasia.

På samme tid sier separatistenes utenriksminister Sergej Shamba at abkhasisk artilleri og krigsfly har angrepet og truffet georgiske styrker i Kodori, en dal i Abkhasia-området. Her krysser en tunnel grensen mellom Abkhasia og Georgia.

– Abkhasiske styrker har som svar på den georgiske aggresjonen mot Sør-Ossetia, startet en militær operasjon i Kodoridalen for å rydde den for illegale georgiske tropper, sier Shamba til Reuters.

Russland skal ha bombet oljerørledning

Ifølge Georgias minister for økonomisk utvikling har russiske jagerfly angrepet hovedrørledningen som fører olje fra Asia til Vesten.

Bombene traff ikke målet, sa ministeren.

– Dette viser klart at Russland ikke bare har angrepet georgiske økonomiske interesser, men også internasjonale økonomiske interesser i Georgia, sier minister Ekaterina Sjarasjidze.

Det har ikke vært noen uavhengige bekreftelser av at russiske jagerfly har angrepet rørledningen.

Rørledningen er 1.768 kilometer lang og bringer olje fra Baku i Aserbajdsjan, via Tbilisi i Georgia, til havnebyen Ceyhan i Tyrkia.

SISTE NYTT

Siste nytt