Frykter Ophelia skal ta liv

Myndighetene frykter at liv kan gå tapt og at det vil bli store materielle skader når orkanen Ophelia treffer kysten av Irland og Storbritannia mandag formiddag.

Hurricane Ophelia

Et satellittbilde viser Ophelia posisjon søndag kveld. Nå frykter man at konsekvensene av orkan når den treffer land.

Foto: AP

Meteorologene har sendt ut en advarsel om at det vil komme et potensielt farlig og dødelig uvær. Vinden er ventet å ha en fart på 130 kilometer i timen. Det blir mye regn og i enkelte kystområder vil det skylle inn store og farlige bølger.

Man er mest redde for at trær vil falle over mennesker og hus, eller at løse gjenstander skal fyke igjennom luften og forårsake skader.

Det er også ventet at svært mange vil kunne komme til å miste strømmen.

Laster Twitter-innhold

Verste på 60 år

Det er første gang på nesten 60 år at en tropisk storm treffer Europa. Ikke siden "Debbie" feide inn over Irland i 1961 med en vind på 180 km/t har man sett noe lignende.

Både Irland og Nord-Irland er vant med kraftige stormer. Men det som er spesielt denne gangen er at stormen er dannet som en tropisk storm, slik de vi ser i Karibia og USA.

Ophelia har bygd seg opp utenfor Vest-Afrika, og lå søndag i Atlanterhavet utenfor Portugal, som en såkalt kategori 1. Det vil si at den har vinder med en fart på mellom 119 og 153 kilometer i timen, opplyser Meteorologisk institutt til NRK.

Det er vanskelig å si hvor kraftig vindene blir når den kommer inn over land, men det er sannsynlig at hun vil grense til orkan styrke. Også kysten av Skottland og Nord-England vil merke den kraftige vinden og de store bølgene.

Hæren er satt i beredskap

Myndighetene er i full alarmberedskap og det er også opprettet en eget krisetelefonnummer som folk kan ringe dersom de kommer i trøbbel.

– Hæren er satt i beredskap, sier den irske statsministeren Leo Varadkar.

I Tralee har de allerede vært ute med sandsekkene.

Mange steder vil skolene holde stengt og folk vil bli bedt om å holde seg inne. Busser, tog og ferger vil bli innstilt og hæren er satt inn i beredskap. Det er ventet at flyplassen i Cork også holde stengt.

Folk som ikke absolutt må, blir bedt om å la være å bevege seg ut på veiene i de hardest rammede områdene.

Kystbyene i Irland og Nord-Irland vil bli hardest rammet. Det er i Galway, Mayo, Clare, Wexford, Cork, Kerry, Limerick og Waterford at man tror det vil blir de hardeste vindene.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt