Hopp til innhold

Frykter økt spenning og opprustning etter at USA og Russland trakk seg fra avtale

Russland gjør som USA og trekker seg fra nedrustningsavtale. Dette vil øke våpenkappløpet, tror norsk forsker.

Donald Trump, Vladimir Putin

ÉN AVTALE IGJEN: Uten INF-avtalen står Russland og USA igjen med bare én gjenstående avtale om kjernefysiske våpen – den nye START-avtalen.

Foto: Pablo Martinez Monsivais / AP

Lørdag ble det klart under et møte i Moskva. Russland gjør som sin amerikanske motpart og sier opp INF-avtalen.

INF-avtalen forbyr landbaserte mellomdistanseraketter.

Sverre Lodgaard Sverre Lodgaard. Norsk Utenrikspolitisk Institutt.
Foto: Christopher Olssøn

Seniorforsker Sverre Lodgaard ved Norsk utenrikspolitisk institutt (NUPI), mener at vi kan vente at dette vil sette fart på våpenkappløpet.

– Det er jo allerede i gang. Det som her skjer vil øke spenningen ytterligere, og vi må forvente at det kommer ytterligere opprustning, sier han til NRK.

Frykter for den nye Start-avtalen

INF-avtalen har vært regnet som en av hjørnesteinene for sikkerheten til Europa etter den kalde krigen tok slutt.

Putin

TRAKK SEG UT: Under et møte i Moskva lørdag sa Putin at Russlands deltakelse i avtalen suspenderes.

Foto: Alexey Nikolsky / AFP

Om seks måneder vil ikke USA og Russland lenger være forpliktet av avtalen. Da vil landene kunne utplassere missiler til sjøs, i luften og på bakken, slik det passer dem militært, politisk og økonomisk.

Sverre Lodgaard mener at landbaserte raketter er mer aktuelt for Russland enn for USA.

– Begge parter har jo raketter til sjøs og også i lufta. Men kanskje er landbasering mer aktuelt for Russland, fordi Russland er en landmakt. USA er mer en sjømakt og er sterke i lufta, sier han.

Allerede har Putin varslet at Russland nå vil begynne å utvikle nye typer militære raketter. Han har lovet at de ikke vil bli utplassert i den europeiske delen av Russland.

Seniorforskeren mener at sjansene er små for å få partene rundt forhandlingsbordet igjen. Han frykter for den siste gjenstående avtalen om kjernefysiske våpen – den nye Start-avtalen.

– Går det slik, betyr det at USA og Russland for første gang står uten en eneste avtale på det kjernefysiske området siden 1972.

Solberg bekymret

Også statsminister Erna Solberg (H) frykter at konsekvensene av uttrekkingen av avtalen kan bli utplassering av flere våpen.

Landsstyremøter om regjeringsforhandlingene.

SKYLDER PÅ RUSSLAND: Statsminister Erna Solberg (H) mener at Russland for lengst har brutt INF-avtalen, og har bygd kapasiteter som bryter med avtalen.

Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

– Det er grunn til å frykte at det blir utplassering av mer våpen, og at det i hvert fall ikke finnes noen formelle barrierer. Nå vil kanskje de økonomiske barrierene være størst, særlig når det gjelder hva russerne har råd til å satse på, sier Solberg til NTB.

Hun mener som USA og Nato-sjef Jens Stoltenberg, at Russland må ta skylden for at avtalen har kollapset.

– Alle de 29 Nato-landene er helt sikre på at Russland bryter avtalen, sa Natos generalsekretær Jens Stoltenberg til NRK fredag.

Det er det russiske våpensystemet 9M729, også kjent som SSC-8, som er stridens kjerne.

Russland har testet systemet siden 2015, og ifølge amerikanske myndigheter skal det også ha vært utplassert slik at det kan nå mål i Europa. Russland har avvist dette.

SISTE NYTT

Siste nytt