– Ny atomprøvesprengning i nær fremtid

Nord-Korea er trolig i ferd med å forberede en ny prøvesprengning av atomvåpen. Det vil i så fall være den femte atomprøvesprengningen siden Kim Jong-un kom til makten.

NORTHKOREA-NUCLEAR/TESTSITE

NYE SATELLITTBILDER: En samling kjøretøyer ved anleggets kontrollsenter kan tyde på at en mulig prøvesprengning kan skje i nær framtid, mener forskere som har analysert satellittbilder fra atomanlegget Punggye-ri i Nord-Korea.

Foto: AIRBUS DEFENSE SPACE 38 NORTH / Reuters

Satellittbilder fra atomanlegget Punggye-ri nord i landet styrker mistanken om at konkrete forberedelser er i gang. En samling kjøretøyer ved anleggets kontrollsenter kan tyde på at en mulig prøvesprengning kan skje i nær framtid.

– De historiske dataene er mangelfulle, men det ser ut til å være kjøretøyer der som normalt ikke sees på stedet, bortsett fra under forberedelser til en prøvesprengning, sier analytikere ved Instituttet for USA-Korea-studier ved Johns Hopkins-universitetet.

Laster Twitter-innhold

Fire atomprøvesprengninger

Kim Jong-un

Nord-Koreas diktator Kim Jong-un

Foto: KCNA / Reuters

Nord-Korea har gjennomført til sammen fire atomprøvesprengninger, to av dem etter at Kim Jong-un kom til makten i slutten av 2011, etter at faren og leder Kim Jong-il døde.

I sin 15-minutter lange åpningstale la Kim Jong-un vekt på at landets atomvåpenprogram har «hevet vår respekt i verden og blant våre fiender», ifølge CNN.

Nord-Korea åpnet partikonferansen fredag, den første siden Kim Jong-un overtok ledelsen i landet, og den første på 36 år da hans far styrte landet. Under åpningstalen skrøt han av landets atomprogram og prøvesprengningen av en hydrogenbombe tidligere i år.

Kim var ikke engang født da den forrige partikongressen i Nord-Korea ble holdt i 1980.

North Korea Party Congress

PARTIKONGRESS I PYONGNYANG: Nordkoreanske offiserer applauderer under partikongressen i Pyongyang 7. mai, ifølge bilder fra den nordkoreanske kringkasteren KRT.

Foto: Ap

Samme mønster som sist

Ifølge nettstedet 38 North, som er en del av U.S.-Korea Institute at SAIS (USKI), viser nye satellittbilder at kjøretøy er blitt sett i nærheten av det som antas å være atomanleggets kommandosenter.

«Kjøretøy forflytter seg på en måte som ikke ofte er observert bortsett fra under forberedelser til en test», skriver 38 North.

I forrige måned rapporterte nettstedet at Nord-Korea kan ha gjenopptatt arbeidet med å grave en ny tunnel på atomanlegget Punggye-ri. Det samme skal ha skjedd før landets siste atomprøvesprengning i januar.

Det er blant annet på bakgrunn av disse analysene det nå antydes at Pyongyang kan være i ferd med å forberede en ny atomprøvesprengning i nær fremtid.

I en ny propagandafilm blir Washington D.C. angrepet av atomraketter avfyrt fra en nordkoreansk atomubåt. Filmen er en advarsel til USA fra Nord-Koreas leder Kim Jong-un.

Skepsis rundt hydrogenbombe

De fleste eksperter har avvist at Nord-Korea har gjennomført den påståtte sprenging av en hydrogenbombe. Undersøkelser som ble gjort i januar, viste nivåer som var langt lavere enn det man normalt ville fått etter en slik sprengning.

Partikonferansen fortsetter lørdag. Ifølge detaljer som er publisert av det statlige nyhetsbyrået, skal de 3.400 partidelegatene i løpet av konferansen gi sin støtte til Kims lederskap.

– Samme år som partikongressen holdes, har våre militære styrker gjennomført den første testen av en H-bombe. Dette er en historisk milepæl i vårt folks 5.000 år lange historie, sa Kim i sin åpningstale.

Han roste forskerne som har utrettet «mirakler med den fantastiske og gledelige lyden» av det kjernefysiske våpenet.

Laster Twitter-innhold

SISTE NYTT

Siste nytt