- Frykter at vi ikke har sett det verste

Kanskje får vi aldri vite hvor mange som har mistet livet i jordskjelvet i Haiti. Det kan være så mange som 200 000. Nå truer sykdom og infeksjoner.

Skadet barn på Haiti

Legene frykter en ny katastrofe i Haiti. Nå truer sykdom og epidemier.

Foto: Tatyana Makeyeva / Scanpix/Reuters

- Rundt 90 er funnet i live. Ennå har ingen begynt å telle alle de skadde, sier Jon Kim Andrus, en av lederne i Den panamerikanske helseorganisasjonen .

- Uten rask behandling vil sårene kunne bli infisert. Stivkrampe og koldbrann kan bli resultatet. Den mest alvorlige trusselen etter denne katastrofen, er sårene og skadene, mener Andrus.

Andrus advarer også om at meslinger, hjernehinnebetennelse og andre sykdommer kan spre seg raskt i de provisoriske og overbefolkede leirene for skjelvofre.

Kampen om vannet

Amerikanske marinesoldater har nå begynt å droppe vann og nødrasjoner fra helikopter.

Video nsps_upload_2010_1_19_10_51_49_1043.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Vannflasker og nødforsyninger slippes ut fra helikopter. Se video


Vannmangelen er stor, og dermed er også faren for sykdomsutbrudd som følge av dårlig vannkvalitet stor. Leger frykter at både barn og eldre skal miste livet som følge av mageinfeksjoner som enkelt kunne vært behandlet under normale forhold. Se video.

Video nsps_upload_2010_1_19_8_1_52_1034.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Folk slåss om vannet

Daglige rapporter vitner om forverring.

FN-rapporten om tilstanden i Haiti

– Situasjonen blir stadig verre. Folk sover på gatene, det er stor mangel på toaletter og rent vann. Over hele Port-au-Prince ligger en stank av urin. Vi må gjøre noe med den sanitære situasjonen raskt for å minimere risikoen for sykdommer, sier Riccardo Conti i Røde Kors.

Til tross for de dystre utsiktene, har hjelpeorganisasjonene endelig kommet i gang å behnadle mennesker i nød, rapporterer NRKs Morten Jentoft fra Haiti. Se video.

Video nsps_upload_2010_1_19_13_1_8_1050.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Endelig har hjelpearbeidet kommet i gang

Titusener foreldreløse

Ingen har oversikt over hvor mange barn som er blitt foreldreløse etter jordskjelvet. USA åpner grensene for barn som kan adopteres av amerikanere.

Flere enn 3000 amerikanske soldater er nå på plass i Haiti. De rår over helikoptre og tunge heisekraner. De har begynt å droppe nødrasjoner og vann, til tross for at forsvarsminister Robert Gates i forrige uke sa at det kunne gjøre mer skade enn nytte.

Dagens rasjoner ble sluppet over et område som var sikret av amerikanske soldater.

Flere FN-soldater

FNs sikkerhetsråd har vedtatt å sende 3500 ekstra FN-soldater og politi til jordskjelvområdene i Haiti. Der er behovet stort for å beskytte hjelpesendinger og fordele hjelpen til befolkningen.

SISTE NYTT

Siste nytt