Frykter nye jordras i Colombia

Letingen etter omkomne fortsetter i Colombia etter jordraset. Til nå er 23 personer funnet omkommet i jordmassene.

Redningsarbeidere graver etter jordraset i byen Bello i Colombia

Redningsarbeidere graver etter omkomne etter jordraset i byen Bello i Colombia.

Foto: FREDY BUILES / Reuters

Til nå er 23 personer funnet omkommet etter jordraset i byen Bello i Colombia søndag.

Opp mot 145 personer kan ha bltt begravd i jordmassene. Rundt 50 hus ble tatt av raset, som ble forårsaket av kraftig regnvær.

Oppholdsvær

Ifølge talsmann for myndighetene i Antioquia, Jorge Salazar, har opphold i nedbøren gjort redningsarbeidet litt enklere. Han sier imidlertid at arbeidet vil bli stanset dersomt det begynner å regne igjen.

– Redningsarbeidere har da fått ordre om å evakuere umiddelbart fordi det er fare for flere jordras, sier han tfølge nyhetsbyrået AFP.

Graver med bare nevene

Hundrevis av redningsarbeidere bruker spader, hakker og sine egne hender i forsøket på å trenge gjennom jordraset. Totalt har nesten 200 personer omkommet i det kraftige regnværet. Rundt 1,5 millioner mennesker er blitt hjemløse.

Ifølge Salazar vil Colombias president Juan Manuel Santos besøke rasområdet når han er tilbake fra New York tirsdag.

Presidenten har avlyst den planlagte deltakelsen på klimatoppmøtet i Cancun i Mexico på grunn av ras og oversvømmelser hjemme i Colombia, skriver CNN.

Ifølge Santos vurderer myndighetene å erklære unntakstilstand i landet for å kunne sette inn enda mer ressurser i redningsarbeidet.

Video Jordskred i Colombia

En stor redningsaksjon er i gang etter jordskred i Colombia. Reporter: Tarjei Kramviken.

Presidentvalget kort forklart

3. november 2020 velger USA sin neste president. President Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Rekordmange amerikanere stemmer via post i år, og vi vet ikke når resultatet blir klart. Trump sier han ikke stoler på poststemmene. Samtidig mener Demokratene at man skal bruke lenger tid enn vanlig på å telle opp nettopp disse. Mange frykter kaos i ukene etter valget. Hva skjer om Trump ikke aksepterer et nederlag?
Grupper som Proud boys og Antifa har fått mye oppmerksomhet den siste tiden. Den ekstremistiske hatgruppen Proud boys jublet da president Donald Trump sa «stand back and stand by» i den første presidentdebatten. Samtidig forbereder Boogaloo bois seg på borgerkrig, mens medlemmer av Antifa på venstresiden er villige til å bruke vold i kampen mot rasister og fascister. Kan valget utløse en krig mellom disse gruppene? Og er de farlige?
3. november 2020 velger amerikanerne sin neste president. Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Ved forrige presidentvalg vant Trump til tross for at Hillary Clinton fikk flest stemmer. Hvordan kan det skje? Her er to ting du må vite for å forstå USA-valget.

SISTE NYTT

Siste nytt