NRK Meny
Normal

Frykter nye angrep, til tross for soldatvakter

PARIS (NRK): Jødiske småbarnsforeldre er fulle av frykt når de sender barna ut av huset om morgenen. Selv om franske myndigheter har økt sikkerheten rundt synagoger, skoler og barnehager, er mange redde.

Familiefar Paris

– Jeg er glad vi får beskyttelse, men det er trist vi trenger det, sier denne småbarnsfaren.

Foto: Marit Kolberg / NRK

Vi møter mannen utenfor en synagoge i den jødiske bydelen Les Marais. Han står litt bøyd i ryggen, tett inn mot veggen og leser på mobiltelefonen sin.

På den andre siden av gata for synagogen har han barn i barnehagen og på skolen. Det vil si, den 13 år gamle datteren hans er ikke der i dag, hun nektet å gå.

– Hun snakker ikke mer, har nesten ikke sagt et ord siden angrepet på supermarkedet fredag.

– Hele familien er redd

Soldater i Les Marais

Soldatene patruljerer foran en jødisk skole og barnehage. På den andre siden av gaten ligger en synagoge.

Foto: Marit Kolberg / NRK

Mannen vi møter har ikke lyst til å si hva han heter, men vil gjerne fortelle om hvordan det er å bo i et land der myndighetene må gi ekstra beskyttelse slik at barna hans skal kunne gå trygt av gårde om morgenen.

– 13-åringen har begynt å forstå hva det vil si å være jøde. Før trodde hun at hun var som alle andre, men nå er hun nok ikke så naiv lenger, sier han med en ørliten skjelven i stemmen.

Mens vi snakker sammen patruljerer to unge soldater opp og ned gaten med jevne mellomrom.

Familiefaren forteller at de minste barna ikke skjønner så mye av det som skjer, men han tror de merker at foreldrene er nervøse og har mindre tålmodighet med dem enn vanlig.

– Vi bor like ved butikken som ble angrepet. Hele familien min er redd nå. Vi prøver å beskytte barna, men det er veldig vanskelig, sier han.

Lei av å leve med redselen

I dag ble det kjent at 4700 soldater skal vokte jødiske skoler og synagoger over hele landet. Innen onsdag skal 15 000 soldater og politifolk være utplassert for å passe på det som kalles "spesielt utsatte" steder.

Noen nærmere presisjon av hva slags steder det er snakk om, vil ikke franske myndigheter gi.

Tiltakene ble presentert ved den jødiske skolen Yaguel Yaacov ved Montrouge, ved utkanten av Paris. Foreldrene der var tydelige i sin frustrasjon over det som nå skjer.

– Vi er lei av å leve med denne redselen og galskapen. Hver dag leverer vi fra oss barna med en klump i magen og tårer i øynene, sier en mor til BFMTV.

Det var like ved denne skolen en politibetjent ble skutt.

– Hva hadde skjedd om ikke hun hadde vært der? Det tør vi ikke tenke på, sier en annen.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt