Frykter ny voldsom brannsesong i Amazonas

Avskogingen i Amazonas økte med 67 prosent fra mai i fjor til mai i år, viser offisielle tall. – Det går mot et nytt dårlig år for Brasils regnskog, sier ekspert.

pBrSRLngWmE

REGNSKOG: Rekordhøy avskoging i Amazonas. Regnskogsfondet frykter ny voldsom brannsesong.

Foto: CARL DE SOUZA / AFP

– Det er fullstendig galt å hugge ned og brenne en skog som er så viktig for oss mennesker. Dette angår ikke bare oss her i Brasil, men alle på jorda.

Det sier den 23 år gamle Robson Alves fra Rio de Janeiro, til NRK.

– Hvordan opplever du dette som ung brasilianer?

– Jeg synes det er absurd, og jeg føler en dyp sorg over det som skjer. Det er jo min fremtid som ødelegges. Vi har en president som tenker helt annerledes enn meg, og jeg kjenner meg maktesløs, sier 23-åringen.

Robson Alves (23) fra Rio.

23-årige Robson Alves sier han føler dyp sorg over avskogingen i Amazonas.

Foto: Arnt Stefansen / NRK

Hittil i år er mer enn 2500 kvadratkilometer av Brasils regnskog ødelagt. Det er mer enn en firedel av Rogaland fylke.

Og fra mai i fjor til mai i år økte avskogingen med 67 prosent, ifølge tall fra Det brasilianske romforskningsinstituttet (INPE).

– Tomme ord

President Jair Bolsonaro og hans regjering har det siste året gitt en rekke løfter om å beskytte Amazonas-regnskogen. På det globale klimatoppmøtet i slutten av april, sa den brasilianske presidenten dette:

– Jeg forplikter meg herved til å gjøre slutt på all ulovlig avskoging innen 2030. Med dette vil vi redusere våre utslipp med nesten 50 prosent innen denne datoen.

Men den kjente miljøtalsmannen Marcio Astrini har ingen tro på løftene fra presidenten.

Miljøtalsmann Marcio Astrini

– Regjeringen Bolsonaro er drivkraften i avskogingen i Brasil.

Foto: Márcia Alves / Observatorio do Clima

– Dette er løgn og tomme ord. Regjeringen Bolsonaro er jo selve drivkraften i avskogingen i Brasil, sier han i et intervju med NRK.

– Bolsonaros politikk er ikke å bevare regnskogen, Den er å bruke disse områdene til økonomisk virksomhet, som jordbruk, gruvedrift, energiutbygging og tømmerhugst, sier Astrini, som er leder for miljøorganisasjonen Klimaobservatoriet her i Brasil.

Frykter «voldsom brannsesong»

Det norske Regnskogsfondet har fulgt utviklingen i Amazonas gjennom mange år. De er svært bekymret for de siste avskogingstallene:

– En rekordhøy avskoging i april og mai er det siste vi ville se nå. Erfaringene fra 2020 og 2019 tilsier at vi nå står overfor en ny voldsom brannsesong i august og september.

Amazonas

Ekspertene frykter at Amazonas – verdens største regnskog – skal bli forvandlet til en savanne.

Foto: CARLOS FABAL / AFP

Det skriver Anders Haug Larsen, leder for politikk i Regnskogfondet, i en kommentar til NRK. Og han kommer med følgende oppfordring til Brasils handelspartnere:

– Avskogingen er en direkte konsekvens av svekket miljøpolitikk i Brasil. Derfor er det så viktig at land stiller krav om at avskogingen reduseres i Brasil.

– Og bedrifter må sørge for at de ikke bidrar til avskogingen gjennom egne leverandørkjeder, mener Regnskogsfondets talsmann.

Vippepunktet

Anders Haug Larsen i Regnskogfondet.

– Vi har ikke mer skog å miste, sier Anders Haug Larsen i Regnskogfondet.

Foto: Regnskogfondet

Den store frykten blant ekspertene er nå at Amazonas skal nå det såkalte «vippepunktet». Det vil så at skogen gradvis forvandles til en savanne uten regnskogens egenskaper.

Anders Haug Larsen i Regnskogsfondet skriver i sin kommentar:

– Amazonas trenger størrelsen sin for å opprettholde seg selv. I dag er omtrent 19 prosent av brasiliansk Amazonas avskoget. Noen studier antyder at en slik kollaps i sørlige og østlige deler av skogen kan skje allerede ved 20–25 prosent avskoging. Vi har altså ikke mer skog å miste.

Og den brasilianske miljøtalsmannen, Marcio Astrini, sier følgende:

– Et sammenbrudd i en regnskog som Amazonas vil ramme alle. Bare for å gi dere en ide: Skogen binder i dag 8 år med utslipp av drivhusgasser fra hele menneskeheten.

SISTE NYTT

Siste nytt