FN frykter massakre i irakisk by

I to måneder har innbyggerne i byen Amerli vært omringet av soldater fra IS. FN frykter en ny massakre dersom ikke noe gjøres raskt.

FN er bekymret for situasjonen i Amerli

OMRINGET: Irakiske tropper like ved byen Amerli, som har vært omringet av IS i drøye to måneder.

Foto: ALI AL-BAYATI / Afp

De drøyt 20 000 innbyggerne i Amerli mangler strøm og rent drikkevann. Snart går de tom for mat og medisiner. Etter IS offensiv som startet tidligere i sommer er byen blitt avskåret fra områdene som er under den irakiske regjeringens kontroll.

Hovedvekten av dem som bor i Amerli er sjiamuslimer, og FN advarer mot etnisk rensing dersom ikke noe gjøres for å hjelpe innbyggerne, skriver CNN.

Frykten er at sunni-ekstremistene i IS vil gå frem på en brutal og nådeløs måte dersom de angriper byen. Doktor Ali Albayati bor i byen og har tidligere beskrevet den dramatiske situasjonen i byen for BBC.

– Det er en humanitær katastrofe. 20 000 mennesker i Amerli kjemper mot døden. Det er barn her som bare spiser hver tredje dag. Jeg kan ikke beskrive situasjonen, jeg vet ikke hva jeg skal si, forteller han.

Frykter massakre

Nickolay Mladenov

ADVARER: FNs Irak-utsending Nickolay Mladenov frykter massakre i Amerli om ingen griper inn i situasjonen.

Foto: STRINGER/IRAQ / Reuters

I dag advarer FN om at innbyggerne i Amerli kan bli massakrert dersom det ikke gjøres noe for å redde dem ut fra byen.

– Situasjonen for folket i Amerli er desperat og umiddelbar handling er nødvendig for å hindre en massakre på innbyggerne, sier FNs Irak-utsending Nickolay Mladenov i en uttalelse.

Han oppfordrer irakiske ledere til å gjøre noe med situasjonen og sørge for å få innbyggerne i sikkerhet. Påtroppende statsminister Haider al-Abadi roste innbyggerne for deres heroiske motstand mot IS og lover å hjelpe dem.

Jesidier på flukt

FRYKTER GJENTAKELSE: Bildet viser jesidier på flukt fra IS. FN frykter noe lignende vil skje med innbyggerne i Amerli.

Foto: STRINGER/IRAQ / Reuters

Mange har sammenlignet situasjonen for innbyggerne i Amerli, med den som flere tusen jesidier opplevde på Sinjar-fjellet. Også de ble beleiret av IS-soldater. Ekstremistene truet med å drepe dem som ikke konverterte til islam.

I tillegg gjennomførte IS flere massakre i Sinjar. Blant annet ble det meldt om at over 400 menn ble drept i løpet av to dager.

Blodig døgn

Oppfordringen fra FN om å redde ut innbyggerne i Amerli kommer mens kampene fortsetter i Irak. Lørdag formiddag ble de tmeldt om flere terrorangrep, blant annet i Bagdad og i nærheten av Tikrit. Minst 15 ble drept i disse angrepene.

Det ble også meldt om en eksplosjon i Arbil, hovedstaden i de kurdiske områdene i Irak. Så langt er det ikke klart om noen mistet livet i denne eksplosjonen.

Senere ble det også klart at tre bilbomber eksploderte i byen Kirkut i Nord-Irak. Her mistet 21 mennesker livet og 118 ble skadet, skriver AFP.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt