Hopp til innhold

Kina har vedtatt ny sikkerhetslov for Hongkong

Kina innfører ny sikkerhetslov for Hongkong fra og med i morgen. Kritikere frykter loven kan bety slutten på ytringsfrihet i bystaten.

OdOrbNOtiAM

Kina reklamerer for den nye sikkerhetsloven i Hongkong.

Foto: TYRONE SIU

Kinas øverste lovgivende forsamling har godkjent den omstridte loven, som forbyr det Kina stempler som løsrivelsesbevegelser, terrorisme og samarbeid med fremmede makter, skriver South China Morning Post.

Loven kommer som et svar på de mange pro-demokratiske demonstrasjonene som har preget Hongkong det siste året.

Sikkerhetsloven trer umiddelbart i kraft fra onsdag 1. juli. Det er den mest radikale endringen i den delvis selvstyrte regionen siden Storbritannia overførte området til Kina i 1997, skriver Reuters.

Loven betyr at man ikke kan gå på tvers av Bejings ønsker. Den skal hindre løsrivelse, sier Kina-korrespondent Kjersti Strømmen.

Hun sier mange av dem som har demonstrert i Hongkong det siste året er redde for at de nå kan defineres som terrorister og bli dømt til fengsel.

Hongkong har hatt en egen status etter at området ble gitt tilbake fra Storbritannia til Kina i 1997.

– Det har vært styrt etter prinsippet om ett land, to systemer. Kina styrer, men Hongkong har et eget juridisk system og langt mer ytringsfrihet enn i resten av Kina. Det er disse rettighetene som er så viktige for dem som bor her, og denne loven føles som kroken på døra for ytringsfrihetene de har hatt til nå, sier Strømmen.

zERki41qOM8

Folkekongressens stående komité har enstemmig vedtatt å innføre en ny sikkerhetslov for Hongkong.

Foto: Vincent Yu / AP

Vil ikke kommentere

Motstandere frykter at loven vil svekke Hongkongs selvråderett, fordi lignende lover er brukt til å slå ned på politisk motstand på fastlandet.

Hongkongs 7,5 millioner innbygger har ennå ikke sett innholdet i loven. Hongkongs leder Carrie Lam nektet på sin ukentlige pressekonferanse tirsdag å kommentere saken fordi møtene i Beijing fremdeles pågikk.

Kina satte de folkevalgte i Hongkong på sidelinjen da de innførte den nye sikkerhetsloven, som ble signert bare seks uker etter at den ble kunngjort.

Trekker seg

Menneskerettighetsgrupper, mange vestlige land og FN har uttrykt bekymring for loven.

Like etter at den ble vedtatt, sa Hongkong-aktivisten Joshua Wong at han trekker seg som leder for demokratigruppen Demosisto.

Wong sier han kommer til å bli et mål når den nye sikkerhetsloven trer i kraft.

Regjeringen i Taiwan fordømmer lovendringen på der sterkeste, og USA har startet å trekke tilbake deler av den særskilte handelsstatusen som Hongkong har hatt

SISTE NYTT

Siste nytt