Frykter ny katastrofe for barna i Nepal

Nepals nye grunnlov har ført til kritisk mangel på drivstoff, mat, medisiner og vaksiner i landet. Det setter, ifølge Unicef, mer enn tre millioner barn i fare nå som den kalde vinteren nærmer seg.

Nytt jordskjelv i Nepal

Unicef mener barna som overlevde to store jordskjelv i april og mai kan bli hardest rammet når landet går vinteren i møte uten tilgang på nok mat, medisiner og drivstoff.

Foto: PRAKASH MATHEMA / Afp

– Den vanskelige situasjon barna og deres familier står overfor i landet har blitt verre for hver dag, og vil bli forverret ytterligere i vintermånedene, sier Unicefs regiondirektør for Sør-Asia, Karin Hulshof.

Det har vært uroligheter i Nepal siden den nye grunnloven ble vedtatt i september. Den etniske gruppen Madhesi leder an demonstrasjonene, fordi de mener landets lover ikke tar hensyn til deres interesser.

Demonstrantene har blokkert lastebiler fra India, noe som fører til akutt mangel på drivstoff og medisiner for Nepals 28 millioner mennesker.

– Jordskjelvrammede barn særlig utsatt

Unicef mener barna som overlevde to store jordskjelv i april og mai kan bli hardest rammet.

Jordskjelvene drepte nesten 9000 mennesker og skadet eller ødela nesten 900 000 hus. Mange er fortsatt hjemløse.

Nyfødte babyer er også utsatt, og mangel på drivstoff vil bety at færre kvinner kommer seg til sykehus og helsesentre for å føde, advarer FN-organisasjonen.

– Vi har ingen tid å miste, sier Hulshof.

NEPAL-QUAKE

Jordskjelvene i Nepal førte til enorme ødeleggelser. Nå frykter Unicef at landet står overfor en ny katastrofe.

Foto: Ishara S.KODIKARA / Afp

Frykter ny katastrofe

Drivstoffmangel har dessuten ført til en økning i bruken av brensel i boliger, noe som øker risikoen for lungebetennelse. Mer enn 800 000 nepalske barn under fem år ble smittet av sykdommen i fjor, og rundt 5000 døde.

De offentlige medisinske butikkene er allerede tomme for BCG-vaksiner mot tuberkulose, og beholdningen av andre vaksiner og antibiotika er kritisk lav, varsler Unicef.

– Risikoen for nedkjøling og underernæring, og mangel på livreddende medisiner og vaksiner, kan være en potensielt dødelig kombinasjon for Nepals barn denne vinteren, sier Unicefs direktør, Anthony Lake, ifølge Reuters.

– Etter jordskjelvene står de nå overfor en ny katastrofe, uten tilstrekkelig
mat, beskyttelse mot kulde eller helsetjenester.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt